main logo
512

Marea Britanie, acuzată că a ascuns numărul infractorilor UE

Marea Britanie a raportat Uniunii Europene cu 75000 de infracțiuni mai puțin decât numărul real comis de cetățenii UE în UK. Dezvăluirea făcută de cotidianul The Guardian survine cu mai puțin de trei săptămâni înaintea datei Brexit.

Marea Britanie, acuzată că a ascuns numărul infractorilor UE

Potrivit ziarului londonez o eroare în baza de date ACRO - organismul care gestionează cazierul penal - a făcut ca în ultimii cinci ani numărul real al acestor infracțiuni să fie serios sub-raportat cu circa 30%, transmite Știri.md cu referire la rfi.ro.

The Guardian scrie că această eroare a fost ascunsă de autoritățile britanice pentru a nu șifona imaginea Regatului Unit în capitalele europene. 

Mai mulți deputați de frunte ai Parlamentului European au cerut deschiderea unei anchete oficiale în această chestiune și este probabil că autoritățile de la Bruxelles vor aproba această cerere. 

Datele de la ACRO trebuie transmis organismului european specializat Sistemul European de Schimb de Informații privind Cazierele Judiciare (ECRIS).

Orice țară membră UE este obligată să raporteze pentru fiecare infractor din statele UE infracțiunea comisă pe teritoriul acelei țări, pedeapsă pronunțată și riscul pe care îl prezintă, întrucât acești infractori pot circula altfel nestingheriți pe teritoriul Uniunii. 

Post-Brexit

Săptămâna trecută RFI România a obținut în exclusivitate datele centralizate privind infracțiunile comise de cetățenii celor 27 de state UE în UK condamnate de justiție în 2019.

La nivelul Regatului Unit acest număr este de 30610, pe locul întâi situându-se polonezii cu 7764, iar pe locul doi românii cu 6961, în timp ce în Londra numărul infracțiunilor condamnate de instanțe a fost de 6778, iar aici românii sunt pe primul loc cu 1948, iar polonezii pe locul al doilea cu 1280. 

Dezvăluirile făcute de Guardian survin cu mai puțin de trei săptămâni înaintea datei fixate pentru ieșirea Marii Britanii din UE - 31 ianuarie 2020, în condițiile în care acordul Brexit nu a fost încă ratificat de Parlamentul European. 

Aceste dezvăluiri riscă să pună Marea Britanie într-o situație dificilă la negocierile post-Brexit cu UE privind colaborarea viitoare în domeniul combaterii infracționalității.

După sfârșitul perioadei de tranziție - 31 decembrie 2020 - Marea Britanie nu va mai face parte din Europol și ca atare nu va mai avea acces la bazele de date UE privind infractorii, ceea ce riscă să îngreuneze foarte mult prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării