Manifestație pro-EU majoră la Tbilisi înaintea alegerilor legislative
Imagini senzaționale de la Tbisili: cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Georgia, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă duminică, 20 octombrie, pentru a-și arăta atașamentul față de Uniunea Europeană, relatează Ouest France.
Opoziția pro-europeană se va confrunta sâmbătă, 26 octombrie, cu partidul conservator la putere, Visul georgian, acuzat de detractorii săi de autoritarism pro-rus și de devierea planurilor Tbilisiului de aderare la Uniunea Europeană, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Pe străzile din centrul capitalei Tbilisi, mulți manifestanți purtau steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fața locului. Alții agitau în întuneric pancarte pe care scria: „Georgia alege UE”.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „spre autoritarism”, calificând alegerile drept un „test crucial”.
Uniunea Europeană sau Rusia
Mulțimea s-a adunat în Piața Libertății la apelul mai multor ONG-uri care doreau să „își arate hotărârea de a continua pe calea aderării” la UE.
Sondajele recente din ultimele zile sugerează că alianța opoziției ar putea obține suficiente voturi la 26 octombrie pentru a învinge Visul Georgian, partidul miliardarului Bidzina Ivanishvili. În vârstă de 68 de ani, acesta a ținut frâiele puterii pe sub mână în ultimii zece ani, fără a deține vreo funcție guvernamentală.
Rezultatele vor fi analizate cu atenție la Bruxelles, într-un moment în care liderii europeni se tem că Georgia se îndepărtează de ambiția sa de a adera la UE. Cu toate acestea, obiectivul aderării la UE este înscris în Constituția acestei foste republici sovietice.
Președinta proeuropeană, Salome Zurabishvili, care se află în conflict cu guvernul, dar are puteri foarte limitate, a prezentat scena la începutul lunii octombrie, într-un interviu acordat AFP: „Avem un cvasi-referendum pentru a alege între Europa și întoarcerea la un trecut rusesc incert”.
De cealaltă parte, oligarhul și fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili critică în mod regulat Occidentul și a făcut apel la susținătorii săi să voteze pentru partidul său, Visul georgian, pentru a „alege între sclavie și libertate, supunere față de puterile străine și suveranitate, război și pace”.
Votul din 26 octombrie, pe care observatorii îl consideră a fi unul dintre cele mai importante din țară de la căderea URSS, vine după mai multe valuri de proteste antiguvernamentale, conduse în special de tineri.
În mai, manifestanții au ieșit masiv în stradă împotriva unei legi privind „influența străină”, criticată în Occident pentru că ar fi inspirată din legislația rusă privind „agenții străini”, utilizată pentru reprimarea disidenților.
Bruxelles-ul a înghețat imediat procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancțiuni oficialilor georgieni acuzați că au autorizat o „reprimare brutală” a manifestanților. Tbilisi a reacționat amenințând cu „revizuirea” relațiilor sale diplomatice cu Washingtonul.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „spre autoritarism”, calificând alegerile drept un „test crucial”.