main logo
441

Malaezienii trimit înapoi deșeurile intrate ilegal în țară

Nu de puține ori am vorbit la Lumea azi despre afacerile cu gunoiul din alte țări care ajunge chiar și în Portul Constanța din România.

Malaezienii trimit înapoi deșeurile intrate ilegal în țară

În Europa, maeștrii de ceremonii ai deșeurilor sunt mafioții italieni. Statele sărace din Asia sunt gropile de gunoi ale americanilor, britanicilor, australienilor și chiar și ale chinezilor. Malaezienii s-au săturat și au spus: până aici! Luați-vă gunoiul înapoi, transmite Știri.md cu referire la Tvr.ro.

În ultimii ani, gunoiul din întreaga lumea a ajuns pe coasta sud-estica a Asiei. Munți de deșeuri provenite din Occident au crescut în porturile din Filipine, Indonesia și Vietnam în timp ce cantități importante de gunoi așa numit toxic, importat din Europa și Statele Unite, sufocă Malaezia.

Există convenții prin care aceste resturi să ajungă în țările în curs de dezvoltare sau în lumea a treia și guvernele acestor state primesc bani în schimb. Afacerea este simplă pentru negustorii de gunoi. Pe lângă cantitatea convenită, la destinație ajung containere suplimentare.

O decizie dură a guvernului de la Kuala Lumpur care a hotărât să trimită înapoi în Marea Britanie, Statele Unite și China peste 450 de mii de tone de deșeuri. Mai mult, Malaezia avertizează că toate containerele vor fi verificate și după cum estimează specialiștii, până la sfârșitul anului autoritățile vor trimite înapoi cel puțin 3000 de tone de gunoi.

Malaezia nu este singura țară asiatică sufocată de gunoaiele altora. Recent, președintele statului filipinez a amenințat că va rupe legăturile diplomatice cu Canada, dacă guvernul nu acceptă să primească cele 150 de mii de tone de gunoi returnat, importat de Filipine în perioada 2013-2014.

De fapt, aceeași retorică este înțlnită în toate statele asiatice intrate în această afacere cu gunoiul occidental care ajunge pe lângă cotele convenite de părți. La nivel, planetar doar 9 la sută din plasticul utilizat este reciclat, în special în Vest. Restul sfârșește fie pe fundul mărilor și al oceanelor, fie sunt arse ilegal, otrăvind aerul cu fumul toxic.

Greenpeace a descoperit că în ultimii doi ani cantitatea de gunoi, intrată ilegal în Malezia aproape că s-a triplat. Impactul asupra mediului este devastator: ape contaminate, culturi compromise și boli respiratorii.

Ca recunoaștere a dezastrului, statele lumii au introdus un amendament în Convenția de la Basel privind deșeurile transfrontaliere.

Prin urmare, importul de materiale nereciclabile și plastice contaminate în țările în curs de dezvoltare va fi interzis dacă guvernele acestor state nu sunt de acord. Numai că hotărârea intră în vigoare abia la anul. Timp berechet ca gunoiul să îi îmbogățească pe unii, în timp ce îi ucide pe alții.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării