main logo
2412

Lucrările de modernizare a Piramidelor din Giza bat pasul pe loc

Sute de mii de turiști rămân cu un gust amar după vizita făcută la Marea Piramidă din Giza. Situl antic, aflat patrimoniul mondial al UNESCO, a fost profund afectat, de-a lungul anilor, de un management deficitar, vânzători nereglementați și agresivi sau de nesfârșitele rapoarte privind cruzimea față de animale, arată jurnaliștii Euronews. Acum, Egiptul a decis să investească 51 de milioane de dolari în renovarea sitului. Dar lucrările început cu stângul.

Lucrările de modernizare a Piramidelor din Giza bat pasul pe locFoto: digi24.ro

Supraaglomerarea, dar și persistența vânzătorilor de excursii au „pătat” experiența multor turiști de pe Platoul Giza - unde se află mai multe piramide, alături de Marele Sfinx, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Însă planul recent, dezvăluit de guvernul egiptean, vizează relansarea sitului prin îmbunătățirea gestionării și a reglementărilor. 

Proiectul, condus de Orascom Pyramids Entertainment Services Company, ar urma să coste 51 de milioane de dolari (n.r. 45 de milioane de euro). 

Însă lucrările de modernizare s-au lovit de opoziția operatorilor de turism care folosesc cai și cămile. Aceștia au blocat, săptămâna aceasta, accesul utilajelor de construcție, în semn de protest față de relocarea lor în noi zone de parcare desemnate. 

Operatorii se plâng că aceste zone sunt mult prea îndepărtate față de intrarea în situl istoric, iar acest lucru le va afecta semnificativ afacerile. Vânzătorii sunt acuzați de mult timp de hărțuire și presupusă extorcare de către vizitatorii piramidelor. 

Omul de afaceri Naguib Sawiris, fondatorul Orascom Telecom Holding și Orascom Investment Holding, a scris pe platforma X că vânzătorii care refuză să se mute în noua zonă desemnată special pentru ei vor fi aspru pedepsiți. 

„Bunăstarea publicului și conservarea acestei comori sunt mult mai importante decât satisfacerea intereselor a 2 000 de persoane care au cauzat prejudicii țării timp de ani de zile”, a spus Sawiris.

Vehicule electrice la Piramidele din Giza

Noile măsuri interzic, de asemenea, accesul vehiculelor private și al autobuzelor turistice pe Platoul Giza, oferind, în schimb, vizitatorilor și ghizilor acestora vehicule electrice ecologice pentru a se deplasa în interiorul sitului. 

Deși tranziția vizează îmbunătățirea sustenabilității complexului, unii vizitatori s-au plâns pe rețelele sociale cu privire la disponibilitatea vehiculelor, afirmând că au fost nevoiți să aștepte sau să meargă pe jos în căldură. 

Orascom a emis, în replică, o declarație, afirmând că 45 de autobuze electrice au fost puse la dispoziție pe sit și sunt programate să circule la fiecare cinci minute. 

De asemenea, mai multe morminte vor fi restaurate, se vor introduce bilete online și un nou centru pentru vizitatori.

Vizitatorii, avertizați asupra tururilor cu animale la Piramidele din Giza

Unii dintre turiști speră că relocarea vânzătorilor de tururi va reprezenta, de asemenea, un pas spre încetarea cruzimii față de animale, raportată frecvent la situl egiptean. 

O anchetă recentă a organizației PETA a descoperit cazuri de abuzuri față de necuvântătoare. 

„PETA a documentat lovirea cu piciorul, biciuirea și înfometarea de rutină a cailor și cămilelor, la piramide”, spune Jason Baker, vicepreședinte PETA Asia. 

„Animalele sunt literalmente folosite până la moarte. Piramidele din Giza ar trebui să simbolizeze frumusețea și istoria Egiptului, nu abuzurile necontrolate asupra animalelor.”

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării