main logo
352

Liderul extremei drepte austriece depune plângere împotriva a trei persoane în Ibiza-gate

Fostul vicecancelar austriac de extremă dreapta Heinz-Christian Strache a anunţat vineri că a depus plângere împotriva a trei persoane, pe care le suspectează de faptul că sunt implicate în scandalul înregistrării video filmate în secret la Ibiza, unde a făcut declaraţii compromiţătoare, relatează AFP, potrivit news.ro.

Austria: Strache depune plângere împotriva a trei persoane în Ibiza-gate

Heinz-Christian Strache, care a fost nevoit să demisioneze din Guvern şi de la conducerea Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), a precizat într-un mesaj postat pe Facebook că plângerea sa vizează ”posibili complici” în filmarea cu camera ascunsă, în 2017, într-o vilă pe Insula Ibiza, transmite Ştiri.md cu referire la stiripesurse.ro.

El vrea să ştie cine sunt persoanele care l-au prins în capcană, declanşând scandalul din ţară.

Liderul naţionalist, care a format în acel an o coaliţie guvernamentală cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, apreciază că autorii înscenării de la Ibiza - neidentificaţi până în prezent - au acţionat cu scopul de a provoca ”maximum de pagube”.

El nu precizează însă care sunt persoanele vizate în plângere.

În urma punerii sale în discuţie, Heinz-Christian Strache şi-a cerut scuze pentru declaraţiile pe care le-a făcut la Ibiza, denunţând totodată un ”atentat politic ţintit” împotriva sa şi partidului său.

Înregistrarea a fost filmată în iulie 2017, în timpul unei seri în care a consumat alcool, în această vilă special închiriată cu scopul de a-l prinde în capcană. Strache a fost filmat în timp ce propunea unei false nepoate a unui oligarh rus contracte publice importante în schimbul unor finanţări oculte.

Difuzarea acestei înregistrări de către presa germană, vinerea trecută, înaintea alegerilor europene, a provocat o criză politică în Austria, aruncând în aer coaliţia între drepta şi extrema dreaptă.

ANCHETĂ

Nici autorii înregistrării video şi nici motivaţiile lor nu au fost identificate.

Potrivit unor informaţii concordante dezvăluite de mai multe publicaţii austriece, primele contacte cu Strache şi anturajul său au avut loc printr-un avocat vienez care a iniţiat întâlnirea la Ibiza.

Iar, în această întâlnire, un austriac care deţine o agenţie de detectivi la Munchen o însoţea pe pseudo-nepoata oligarhului rus, potrivit presei.

Înaintea publicării acestei înregistrări explozive, cei doi ar fi încercat să obţină înregistrarea în schimbul unor sume importante de bani.

Autorităţile austriece anchetează, de asemenea, cu privire la conţinutul şi realizarea înregistrării video.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării