Libanezii se tem să deschidă dispozitive după explozia pagerelor
Orientul Mijlociu este mai aproape ca oricând în ultimii 50 de ani de un război regional. Avertismentul vine după ce 37 de oameni au murit şi peste 3.000 au fost răniţi în două zile în Liban. Mossad ar fi detonat pe rând pagere şi staţii walkie talkie folosite de membrii grupării teroriste Hezbollah. Israelul nu a revendicat atacurile, dar a avertizat că războiul intră de azi într-o nouă fază şi operaţiunile militare se vor concentra în nord, chiar pe graniţa cu Libanul.
Noua serie de explozii a avut loc la 24 de ore după primul val. Staţii radio şi dispozitive de deblocare a porţilor clădirilor prin amprente au fost detonate simultan în toată ţara. Unele deflagraţii au avut loc în timpul înmormântării victimelor din prima zi, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.
Apartamente întregi au fost cuprinse de flăcări, maşini şi motociclete au fost distruse, iar panica s-a instalat rapid. O altă bombă a fost găsită într-o parcare şi a fost neutralizată de armata libaneză.
Gestul de intimidare făcut de Israel în timpul discursului ţinut de şeful Hezbollah
Gruparea teroristă Hezbollah a recunoscut pierderile şi a postat fotografii ale zecilor de luptători ucişi. Mulţi alţii au fost grav răniţi şi au fost trimişi la spitalele din Iran pentru tratament. Printre aceştia, ambasadorul Iranului în Liban, care a rămas fără un ochi și a suferit răni grave la celălalt după ce pagerul i-a explodat în faţă.
Şeful Hezbollah a comparat atacul cu o declaraţie de război şi a ameninţat Israelul cu o pedeapsă pe măsură.
"Inamicul a încălcat toate regulile, legile şi liniile roşii. Este un mare act terorist, este un genocid, este un masacru", spune Hassan Nasrallah, şeful Hezbollah.
În timpul discursului lui Hassan Nasrallah, avioanele de luptă israeliene au zburat la joasă altitudine deasupra Beirutului, în semn de intimidare, şi au depăşit bariera sonică.
În Liban, unde locuiesc şi 1500 de cetăţeni români, oamenii spun că trăiesc o teroare de neimaginat. Oamenii se tem acum să îşi folosească telefoanele mobile, laptopurile sau aparatele electrocasnice, iar autorităţile le-au interzis pasagerilor să urce cu pagere şi walkie talkie în avioane. Cele două valuri de atacuri, au transformat Sidon, al treilea cel mai mare oraş al Libanului, într-o localitate fantomă.
De unde ar fi provenit pagerele
Staţiile radio detonate au fost produse în Japonia. Ele au ajuns în Liban în urmă cu cinci luni, în acelaşi timp cu pagerele care au sărit în aer marţi. Timp de zece ani, 160.000 de bucăţi au ajuns pe piaţă, dar niponii nu pot spune dacă cele cu explozibili în ele sunt reale sau contrafăcute.
În acelaşi timp, presa bulgară scrie că pagerele au ajuns în Liban printr-o companie din Sofia. Firma maghiară care le-a vândut ar fi fost doar un paravan al serviciilor de informaţii israeliene, a descoperit New York Times. De întreaga operaţiune s-ar fi ocupat Unitatea militară 8200, ai cărei membri sunt unii dintre cei mai buni din armata israeliană.
Tot pentru presa americană, trei surse din administraţie au declarat că Israelul a informat Statele Unite înainte de operaţiunea de marţi, dar nu a oferit detalii.
Premierul Netanyahu s-a adresat ţării, dar nu a pomenit nimic de atacuri.
"Am spus-o deja: îi vom trimite pe locuitorii din nord înapoi la casele lor în siguranță. Și exact asta vom face", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Ministrul israelian al Apărării a avertizat însă că războiul intră într-o nouă fază. În zonele de nord, tancurile israeliene au fost mutate la graniţa cu Liban.