main logo
304

Laura Codruta Kovesi a fost validată la șefia Parchetului European

Conferința Președinților din Parlamentul European a validat-o, miecuri seara, pe Laura Codruta Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).

Laura Codruta Kovesi a fost validată la șefia Parchetului European

La reuniune a participat și Dacian Ciolos, președintele PLUS și al grupului Renew Europe, acesta fiind cel care a anunțat oficial vestea, transmite Știri.md cu referire la ziare.com.

"Am hotărât împreună cu președintele Parlamentului și cu președinii celorlalte grupuri politice să validăm numirea doamnei Kovesi ca șefa a Parchetului European după ce și Consiliul a convenit să o susțină.

Este un moment important și simbolic pentru România ca lupta împotriva fraudei și corupției care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii șapte ani. 

Felicitări, Laura Codruta Kovesi! Ai șansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) și sunt sigur că o vei face cu competență și cu responsabilitate", a declarat Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Acum mai trebuie doar ca decizia de validare să fie publicata în Monitorul European.

Amintim că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au semnat, pe 24 septembrie, acordul prin care Laura Codruta Kovesi este desemnata candidat comun pentru funcția de procuror șef european.

Cu ce se va ocupa Parchetul European

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmarirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării