main logo
687

La Geneva au început negocierile între delegațiile din SUA și Rusia

La Geneva au început negocierile oficiale între delegațiile din SUA și Rusia cu privire la situația de la frontiera cu Ucraina. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că summitul a început la ora 10:00, ora României.

La Geneva au început negocierile între delegațiile din SUA și RusiaFoto: Profimedia

Discuțiile sunt conduse de secretarul de stat adjunct Wendy Sherman și ministrul de Externe adjunct Serghei Riabkov, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Un convoi de vehicule negre cu plăcuțe diplomatice rusești a sosit cu puțin timp în urmă la porțile misiunii americane de la Geneva.

Geneva, supranumită capitala păcii, este locul favorit pentru întâlnirile dintre cele două mari puteri și găzduiește din nou discuții între Rusia și Statele Unite, după ce anul trecut a găzduit întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

De altfel, orașul elvețian a găzduit, în 1985, și summitul dintre președintele american Ronald Reagan și omologul său sovietic Mihail Gorbaciov.

Negocierile pentru soarta Ucrainei au început încă de duminică seară, cu o cină de lucru între șefii delegațiilor SUA și ai Rusiei. Serghei Riabkov și alți oficiali ruși s-au întâlnit timp de peste două ore cu secretarul de stat adjunct al SUA și echipa ei la reședința de lux a ambasadorului SUA din Geneva, potrivit ABC News.

Cele două părți au declarat că discuțiile au fost „complicate”.

SUA şi aliaţii lor sunt gata să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, însă nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune.

O săptămână intensă pe plan diplomatic

Negocierile bilaterale ruso-americane de luni de la Geneva au loc în condițiile în care Moscova continuă să aducă la granița cu Ucraina forțe și echipamente, amenințând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul și aliații săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Delegația americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

Negocierile de la Geneva vor fi urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

Toate aceste discuții au ca scop evitarea unei crize, după ce Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri că ar pregăti o invazie în Ucraina.

Discuțiile vor avea doar un caracter exploratoriu

Un înalt oficial al administrației americane a declarat că discuțiile de la Geneva vor avea doar un caracter exploratoriu, iar Statele Unite nu-și vor lua niciun angajament ferm.

În Consiliul NATO-Rusia, o reuniune în format mai amplu, care permite reprezentanților Moscovei și celor 30 de țări aliate să-și expună pozițiile, este de așteptat ca tonul să fie mai ridicat.

După invadarea Georgiei în 2008, Kremlinul a cerut în mod similar un nou acord european de securitate, constrângător din punct de vedere juridic, ceea ce a dus la discuții în cadrul OSCE cunoscute sub numele de Procesul Corfu, apoi la un summit, în 2010, la Astana. Însă eforturile diplomatice nu dus la încheierea unui acord.

„Ceea ce facem acum în liniște, în spatele scenei, este să discutăm cu toți actorii, inclusiv cu rușii, cu aliații și țările nealiniate, despre cel mai bun format pentru a avea un dialog serios, semnificativ, orientat către obținerea de rezultate privind securitatea europeană”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării