La frontiera dintre India și Pakistan au loc schimburi de foc
Cresc tensiunile între India și Pakistan. La frontiera dintre cele două state au avut loc schimburi de foc pentru a treia zi consecutiv. Un atac asupra unor turiști din Kashmir, teritoriul indian din Himalaia, a declanșat săptămâna aceasta o nouă criză între cele două țări. New Delhi anunță că a reținut mai mulți suspecți, iar Islamabadul dorește o anchetă transparentă și imparțială.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a promis că-i va urmări pe atacatori oriunde s-ar afla și vor fi pedepsiți, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„India va identifica, va urmări și va pedepsi fiecare terorist și pe susținătorii lor. Îi vom urmări până la capătul pământului. Spiritul Indiei nu va fi niciodată înfrânt de terorism. Terorismul nu va rămâne nepedepsit. Vor fi depuse toate eforturile pentru a ne asigura că se face dreptate”, a spus Narendra Modi.
India a identificat doi dintre cei trei suspecți de atac ca fiind pakistanezi, deși Islamabadul a negat orice implicare în atacul soldat 25 de turiști indieni omorâți și un nepalez.
De cealaltă parte, Pakistanul nu are încredere în justiția din țara vecină și solicită o anchetă transparentă și imparțială.
„Pakistanul este pe deplin pregătit să coopereze cu orice anchetatori neutri pentru a asigura descoperirea adevărului și realizarea dreptății. Pakistanul rămâne angajat față de pace, stabilitate și respectarea normelor internaționale, dar nu va face compromisuri în ceea ce privește suveranitatea sa”, susține ministrul de Interne al Pakistanului, Mohsin Naqvi.
După atacul asupra turiștilor, India și Pakistanul au declanșat o serie de măsuri reciproce. Pakistanul a închis spațiul aerian pentru companiile indiene, iar India suspendă Tratatul privind apele Indusului, care reglementează partajarea apei. De asemenea, New Delhi a a suspendat serviciile de acordare a vizelor pentru cetățenii pakistanezi, iar cele emise au fost revocate.
Un expert politic din New Delhi susține că declarațiile oficialilor din cele două țări se datorează faptului că aceștia vor să fie percepuți de cetățenii lor ca guverne puternice, iar retorica de război e foarte precaută. Muni a mai spus că niciuna dintre părți nu dorește cu adevărat să intre într-un război în toată regula.