main logo
1405

Kremlinul neagă că vrea să influențeze alegerile din R. Moldova

Kremlinul a „respins categoric” acuzaţiile autorităţilor din Moldova, potrivit cărora se amestecă în viitoarele alegeri prezidenţiale din ţară şi în referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin susține că Rusia „nu se amestecă în treburile interne ale altora”.

Kremlinul neagă că vrea să influențeze alegerile din R. MoldovaFoto: realitatea.md

„Respingem categoric aceste acuzaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Noi nu ne amestecăm în treburile interne ale altora. Există încă mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră. Acestor oameni li se refuză dreptul de a avea propria lor reprezentare politică, mass-media este restricţionată să acopere procesul electoral, iar politicienilor li se interzice să-şi exprime sprijinul pentru stabilirea unor relaţii bune cu Rusia”, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Din păcate, acestea sunt procesele la care asistăm acum la Chişinău”, a punctat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Dar acestea nu sunt încercările noastre de a interveni”, a subliniat Peskov.

În opinia lui, „fapt rămâne că acolo există multe forţe politice şi cetăţeni care doresc să aibă relaţii bune cu Rusia, iar acest drept le este refuzat”.

Duminică, 20 octombrie curent, moldovenii aleg următorul preşedinte al ţării. Printre candidaţi se numără preşedinta proeuropeană Maia Sandu, fostul procuror Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialist (pro-Rusia0, şi alţi nouă pretendenţi). În aceeaşi zi, un referendum va întreba alegătorii, dacă ar trebui modificată Constituţia pentru a face din aderarea la UE o aspiraţie oficială a ţării, similar cu modificările aduse Constituţiei Georgiei în 2017.

La începutul acestei luni, poliţia a declarat că a descoperit o vastă schemă de cumpărare a voturilor, prin care 15 milioane de dolari care ar fi fost transferaţi din Rusia de către persoane legate de oligarhul fugar şi fostul politician Ilan Şor. Şor, care trăieşte în prezent în Rusia şi a fost condamnat în lipsă pentru fraudă anul trecut, a susţinut că plăţile au fost legale şi a acuzat autorităţile moldovene de transformarea ţării într-un „stat poliţienesc”.

Ca răspuns la presupusa ingerinţă rusă, Uniunea Europeană a aprobat sancţiuni împotriva a cinci persoane şi a unei entităţi înainte de alegerile din Moldova. Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, este acuzată de UE că destabilizează Moldova şi a fost pusă pe lista sancţiunilor împreună cu alte cinci persoane.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării