Kievul cere UE să includă în sancțiuni propunerile Senatului SUA
Țările Uniunii Europene ar trebui să ia în considerare propunerile incluse în proiectul de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei, înaintat de senatori americani, atunci când elaborează noile pachete europene de sancțiuni. Declarația a fost făcută marți, 20 mai, la Bruxelles, de ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibîha.

Ministrul a reamintit că proiectul de sancțiuni a fost elaborat de un grup de senatori americani condus de republicanul Lindsey Graham, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
„Una dintre propunerile părții ucrainene este ca în viitoarele pachete europene de sancțiuni să se regăsească principalele elemente din proiectul prezentat de Lindsey Graham”, a declarat Sibîha. Potrivit acestuia, este vorba, printre altele, despre sancțiuni în domeniul energetic și în sectorul bancar.
Ministrul a reiterat poziția Ucrainei, afirmând că țara sa „nu va recunoaște niciodată teritoriile aflate în prezent sub ocupație temporară”. „Nu vom accepta nicio limitare impusă armatei ucrainene. Nu va exista nicio restricție nici pentru politica externă a Ucrainei”, a adăugat el. „Nu vom face niciun compromis în detrimentul suveranității sau integrității teritoriale a Ucrainei.”
Proiectul de sancțiuni al Senatului SUA
Pe 1 aprilie, un grup de 50 de senatori americani din ambele partide, condus de Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal, a prezentat un proiect de lege care prevede impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta refuză un armistițiu în Ucraina, potrivit corespondentei DW.
Documentul propune impunerea unor tarife vamale de 500% pentru importurile în SUA din țările care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse din Rusia. Potrivit experților, astfel de sancțiuni secundare ar putea afecta țări precum China, India și Turcia.
Autorii proiectului susțin că noile sancțiuni se bucură de sprijin larg atât în Senatul SUA, cât și în Camera Reprezentanților. Cu toate acestea, pe 19 mai, președintele Donald Trump a anunțat că nu va impune noi sancțiuni Rusiei, după o convorbire cu Vladimir Putin, chiar dacă nu s-a ajuns la un armistițiu în Ucraina.
Anterior, Graham și Blumenthal au mai prezentat inițiative comune privind Rusia. În septembrie 2022 și iunie 2024, au propus desemnarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. În martie 2025, au cerut confiscarea a peste 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate și transferarea acestora către Ucraina. Niciuna dintre aceste inițiative nu a fost adoptată.
Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unui anunț al șefei diplomației europene, Kaja Kallas. Deocamdată, singurul detaliu confirmat este includerea a „aproximativ 200” de nave aparținând flotei „fantomă” a Rusiei pe lista entităților sancționate. Alte informații oficiale nu au fost publicate, notează BBC.
În paralel, guvernul britanic a emis un comunicat mai amplu și a actualizat lista sancțiunilor proprii. Potrivit Londrei, noile măsuri vizează entități care susțin „mașinăria de război a Rusiei, exporturile de energie, războiul informațional, precum și instituții financiare care contribuie la finanțarea invaziei din Ucraina”.
Într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski a notat că i-a mulțumit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și întregii Uniuni Europene pentru cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni. Potrivit lui Zelenski, „este un pas în direcția corectă”.