main logo
1207

Kârgâzstan: Patru jurnaliști, inclusiv un fost stagiar ZdG, condamnați

Instanța din Bișkek a condamnat patru jurnaliști de investigație de la Temirov LIVE, care au scris inclusiv materiale despre corupție, și „Ait Ait Dese”. Printre aceștia se numără și Aktilek Kaparov, care a făcut anterior un stagiu la Ziarul de Gardă.

Kârgâzstan: Patru jurnaliști, inclusiv un fost stagiar ZdG, condamnațiFoto: Rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație/ Facebook

Potrivit Rețelei globale a jurnaliștilor de investigație, șeful proiectelor, Makhabat Tazhibek, și un poet care a reluat investigațiile, Azamat Ishenbekov, au fost găsiți vinovați pentru că ar fi făcut „apel la dezordine în masă”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Astfel, Instanța l-a condamnat pe Tazhibek la șase ani de închisoare, iar pe Ishenbekov – la cinci ani de închisoare. Alți doi jurnaliști, Aktilek Kaparov și Aika Beishekeeva, au fost condamnați la trei ani de muncă corecțională.

Totodată, instanța a achitat șapte inculpați în acest caz. Doar câțiva jurnaliști au putut intra în sala de judecată pentru a auzi verdictul.

Organizația non-guvernamentală „Reporteri fără frontiere” a criticat decizia instanței și a cerut eliberarea jurnaliștilor.

„Acesta este un punct critic de cotitură pentru presa independentă din Kârgâzstan. Condamnarea a patru jurnaliști independenți anticorupție asociați cu Temirov LIVE și Ait Ait Dese într-un proces nedrept marchează o trecere flagrantă la autoritarism din partea autorităților kârgâze”, a declarat Jeanne Cavelier, șefa biroului din Asia a „Reporteri fără frontiere”.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului la fel a cerut autorităților kârgâze să reconsidere sentința jurnaliștilor.

„Facem apel la autorități să se asigure că aceste cazuri sunt revizuite pe deplin în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile omului”, au spus cei de la ONU.

Jurnaliștii au investigat schemele de corupție ale unor oficiali influenți din Kârgâzstan. Bolot Temirov, fondatorul canalului YouTube Temirov LIVE, care a fost deportat forțat din țara sa natală la sfârșitul anului 2022, a făcut apel la comunitatea profesională să „nu stea deoparte și să își sprijine colegii”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării