main logo
713

Juncker: Aceşti populişti, naţionalişti proşti sunt îndrăgostiţi de propriile lor țări

'Naționaliștii proști' sunt îndrăgostiţi de propriile lor țări, iar Comisia Europeană a greşit atunci când a decis să nu intervină în dezbaterile din Marea Britanie pe tema Brexitului, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat postului CNN.

Juncker: Naţionalişti proşti sunt îndrăgostiţi de propriile lor țări

La momentul folosirii sintagmei, Jean-Claude Juncker se referea la formaţiunile politice de extremă-dreapta care încearcă - şi în multe state-membre UE şi reuşesc - să atragă electorat folosind un limbaj anti-european, populist şi naţionalist. El a oferit şi o explicaţie pentru faptul că partidele cu mesaje anti-europene reuşesc să-şi mobilizeze electoratul mai bine decât cele cu mesaje pro-europene, transmite Ştiri.md cu referire la b1.ro.

"Este întotdeauna mai ușor să mobilizezi forţe negative, decât să mobilizezi forţe pozitive", a declarat Jean Claude Juncker.

În plus, el s-a arătat sceptic cu privire la sondajele de opinie, care indică o ascensiune destul de mare a partidelor euro-sceptice la alegerile europarlamentare de pe 26 mai - o ascensiune ce a început odată cu criza financiară din 2009.

Foto: Vice-prim-ministrul Italiei, Matteo Salvini, unul dintre politicienii europeni marcanţi cu un mesaj profund anti-european.

De asemenea, el s-a arătat nemulţumit de faptul că Marea Britanie va mai avea oportunitatea să-şi spună opinia (şi să şi voteze) cu privire la o serie de probleme importante pentru Uniunea Europeană, asta deşi în câteva luni ar urma să o părăsească.

"Legea este lege! Atâta timp cât britanicii sunt membri ai Uniunii Europene, trebuie să-şi aleagă membri în Parlamentul European", a declarat preşedintele Comisiei.

Referindu-se strict la Brexit însă, Jean-Claude Juncker a precizat că a fost facută o greşeală atunci când Comisia Europeană a decis să nu intervină în campania electorală de dinainte de votul propriu-zis de Brexit al populaţiei britanice.

"Sunt trist că am ascultat guvernul britanic să nu intervenim în campania de referendum britanică, pentru că singura instituţie care ar fi putut spune opusul celor spuse de către cei care au minţit, ar fi fost Comisia. Am greşit să nu intervenim în acea dezbatere", a precizat oficialul european.

Mesaje anti-europene au existat, însă, şi în România, mai ales în ultimii doi ani. În lună martie, de exemplu, preşedintele ALDE,  Călin Popescu Tăriceanu, preciza că Mecanismului de Cooperare și Verificare (nu corupţia) este cel care subminează, de 12 ani, calitatea de membre cu drepturi depline în UE a României şi Bulgariei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării