Joe Biden vrea să șteargă 4,7 miliarde dolari din împrumuturile Ucrainei
Administrația Biden a luat măsuri pentru a anula aproximativ 4,7 miliarde de dolari din împrumuturile SUA acordate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, miercuri, în condițiile în care oficialii aflați pe final de mandat încearcă să facă tot ce pot pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.
Un proiect de lege privind finanțarea Ucrainei, adoptat de Congresul SUA în aprilie, a inclus puțin peste 9,4 miliarde de dolari în împrumuturi care pot fi anulate, destinate sprijinului economic și bugetar pentru guvernul Ucrainei, jumătate din această sumă putând fi anulată după 15 noiembrie, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.
Proiectul de lege a alocat în total 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei pe scară largă lansată de Moscova în februarie 2022.
"Am făcut pasul prevăzut de lege pentru a anula aceste împrumuturi", a declarat Miller în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că această decizie a fost luată în ultimele zile. Congresul SUA ar putea totuși să blocheze această mișcare, a precizat Miller.
Senatul urmează să voteze mai târziu, miercuri, o moțiune de dezaprobare a anulării împrumuturilor acordate Ucrainei, înaintată de senatorul republican Rand Paul, un critic frecvent al sprijinului SUA pentru Ucraina. Majoritatea senatorilor din ambele partide susțin ajutorul pentru Ucraina.
Președintele Joe Biden a ordonat oficialilor să accelereze cât mai mult posibil ajutorul acordat Ucrainei înainte de a părăsi funcția pe 20 ianuarie, pe fondul îngrijorărilor că președintele ales Donald Trump ar putea limita sprijinul SUA.