ISW: Kremlinul nu pregătește publicul rus pentru un acord de pace
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Vladimir Putin nu a pregătit spațiul informațional rusesc pentru semnarea unui acord de pace sau pentru sfârșitul războiului cu Ucraina, deoarece Moscova a intensificat apelurile de a prelungi războiul până când rușii își ating obiectivele.

ISW consideră că „forțele și societatea ruse nu anticipează un sfârșit iminent al războiului”, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Obiective de război
Kremlinul a fost angajat într-un efort concertat de a justifica obiectivele de război ale lui Putin ca fiind existențiale pentru statul rus și de a obține sprijinul societății pentru prelungirea războiului până când Rusia va atinge aceste obiective. Oficialii de la Kremlin afirmă din ce în ce mai des în mod public că Rusia este pregătită să continue lupta până când Ucraina va accepta cererile Rusiei, probabil pentru că Kremlinul consideră că a pregătit în mod adecvat societatea și armata rusă pentru un astfel de scenariu.
Ucraina continuă să își demonstreze dorința de a stabili dialoguri de pace semnificative și de a se angaja la o încetare necondiționată a focului. Cu toate acestea, Rusia continuă să demonstreze că nu este interesată de o încetare a focului sau de negocieri de bună credință pentru a pune capăt războiului.”
Kremlinul persistă în încercările sale de a prezenta forța militară a Rusiei înainte de conversația telefonică programată între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin la 19 mai.
Un „nou” interviu cu Putin
La 18 mai, un jurnalist afiliat Kremlinului a publicat extrase din ceea ce a fost descris ca fiind un „nou” interviu cu Putin. În acesta, Putin a afirmat că Rusia are suficient personal și echipament pentru a duce războiul din Ucraina la așa-numitul său sfârșit „logic”, obținând rezultate considerate „necesare” pentru Rusia.
Putin a reluat retorica cunoscută a Kremlinului, insistând asupra faptului că orice negocieri de pace trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale războiului și să garanteze „protecția” ucrainenilor vorbitori de limbă rusă, despre care a afirmat că privesc Rusia ca pe „patria lor”.
Extrasele par să fie materiale care nu au fost difuzate anterior din documentarul produs de Kremlin „Russia. Kremlin. Putin.25 Years”, lansat la 4 mai, în care Putin a subliniat în mod repetat presupusa capacitate a Rusiei de a duce războiul la „concluzia sa logică”.
Faptul că Kremlinul a decis să publice aceste clipuri la 18 mai sugerează un efort deliberat al Kremlinului de a prezenta o imagine a puterii militare, atât națiunilor occidentale, cât și publicului său intern, înainte de viitoarea convorbire a lui Putin cu Trump.
ISW continuă să evalueze faptul că forțele ruse suferă pierderi grele pe câmpul de luptă la rate care ar putea să nu fie sustenabile pe termen mediu sau lung. În plus, economia rusă pare să fie supusă unor tensiuni severe din cauza proastei gestionări și a poverii financiare a războiului - marcată de creșterea inflației, de o lipsă acută de forță de muncă și de un declin al fondului suveran de investiții: „Epuizarea continuă a materialului, a personalului și a resurselor economice ale Rusiei în ritmul actual îl va pune probabil pe Putin în fața unor puncte de decizie dificile în 2026 sau 2027”.