main logo
2897

Istanbul a interzis mitingul în memoria lui Navalnîi

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Istanbul pentru a cinsti memoria politicianului rus Alexei Navalnîi, care a decedat.

Istanbul a interzis mitingul în memoria lui NavalnîiFoto: meduza.io

Acțiunile au avut loc în cartierele Kadıköy (partea asiatică a orașului) și Taksim (partea europeană). Majoritatea celor care au venit nu au ținut pancarte și nici nu au scandat sloganuri, dar poliția locală a considerat totuși că acțiunile lor au fost numite acțiuni politice, chiar și ilegale, transmite Știri.md cu referire la meduza.io.

Consulatul Rusiei la Istanbul se află pe strada Istiklal, în cartierul Taksim. O acțiune de comemorare în apropierea acestuia a fost programată pentru ora 19:00, pe 16 februarie. Porțile clădirii cu vulturul cu două capete au fost blocate în prealabil cu o linie suplimentară de gard.

Ian Koinigan, fost candidat la funcția de deputat municipal la Moscova, și încă o persoană, care se apropiase în prealabil de consulat, au fost primii reținuți. Afișele lor, pe care scria „Spuneți adevărul despre Navalnîi” și „Ucigașii aduc întotdeauna lucrurile la sfârșit”, au fost rupte de către ofițerii turci.

Svetlana Makhokhey a fost reținută împreună cu soțul ei când a desfășurat o bucată de hârtie cu textul „Putin este ucigașul”.

Persoanele reținute au declarat că polițiștii de la secție i-au tratat cu mai multă înțelegere decât cei care erau de serviciu la consulat. După câteva ore, toți cei patru au fost eliberați fără consecințe juridice.

Între timp, forțele de securitate i-au alungat pe ceilalți de la poarta consulatului, invocând un decret care interzice protestele pe străzile pietonale aglomerate. După ce au traversat pe partea opusă, oamenii au stat în tăcere în ploaie, ținând flori în mâini și, în mod clar, neștiind ce să facă în continuare.

În total, aproximativ 20 de persoane au venit la consulat. În curând, forțele de ordine i-au dispersat complet, declarând că au considerat „statul în picioare” ca fiind o acțiune de protest. Încercările de a-i convinge pe polițiști de contrariu nu au funcționat și au izbucnit mai multe ciocniri între poliție și cei adunați. „Chiar și în Rusia oamenii au voie să pună flori, dar aici nu au voie”, a declarat unul dintre cei care au venit.

Andrey Davydov, coordonator al proiectului Ark din Istanbul, a privit de la distanță, avertizându-i pe cei care veneau în fața clădirii Ambasadei de posibilele riscuri.

„Știm cu toții că Turcia nu este cel mai democratic stat. Nu este prima dată când ne confruntăm cu problema că rușii nu își pot exprima liber opiniile aici, la fel ca și cetățenii turci”, a declarat Davydov.

„Aceasta nu este o noutate pentru noi și, din păcate, era de așteptat.”

Între timp, în partea asiatică a Istanbulului, în cartierul Kadıköy, cei adunați - au fost mai mulți, aproximativ 80 de persoane - au încercat să creeze un memorial improvizat pentru Navalnîi lângă statuia unui taur. Acesta este unul dintre cele mai aglomerate locuri din partea asiatică a orașului, o intersecție a mai multor drumuri unde localnicii se adună în mod regulat.

În scurt timp, forțele de ordine au cerut ca oamenii care veniseră să cinstească memoria lui Navalnîi să ia florile și să părăsească zona. Unii dintre cei în doliu au lăsat garoafele pe care le aduseseră să plutească pe râul Kurbagalıdere din apropiere.

La câteva străzi distanță, un alt grup a lăsat flori, lumânări și cărți comemorative la bustul lui Mehmet Ayvalıtaș, un tânăr care a fost călcat mortal de o mașină de poliție în timpul protestelor masive ale opoziției din Parcul Gezi în 2013. Protestele de atunci au durat mai mult de o lună.

Mulți dintre cei care au venit să cinstească memoria lui Navalnîi în această parte a orașului purtau pancarte cu cuvintele politicianului „Nu mi-e frică și nu ar trebui să vă fie frică”. Unul dintre emigranții care au luat parte la acțiune a declarat: „Toată lumea ar trebui să facă ceva, măcar puțin, cine poate, puțin câte puțin, dar să facă, să facă și să lupte, așa cum a spus Alexei Navalnîi despre asta”.

Acțiunile poliției turcești în timpul acțiunilor de stradă depind de poziția oficială a guvernului local cu privire la subiectul mitingului. De exemplu, nu au existat rețineri la mitingurile pașnice de susținere a Ucrainei din Istanbul - consulatul ucrainean, de regulă, a convenit în mod expres cu autoritățile turcești asupra neintervenției.

În plus, mai multe proteste propalestiniene au avut loc în Turcia în ultimele câteva luni. Acestea au fost violente, participanții aruncând cu pietre, spărgând geamurile restaurantelor și trăgând cu artificii în forțele de securitate. În timpul unuia dintre mitinguri, la 17 octombrie 2023, aproximativ 40 de ofițeri de poliție au fost răniți. Însă Erdogan a criticat în repetate rânduri acțiunile Israelului, astfel că numărul celor reținuți în timpul acestor proteste de stradă nu a depășit cinci.

Președintele turc, precum și alți oficiali locali nu au comentat moartea lui Navalnîi. Erdogan rămâne unul dintre puținii parteneri NATO ai Rusiei, iar Turcia nu a fost încă adăugată pe lista de țări „neprietenoase” a Rusiei.

În același timp, țara a devenit una dintre principalele destinații de emigrare pentru ruși după izbucnirea unui război de amploare împotriva Ucrainei. Însă, în ultimul an, situația emigranților ruși din Turcia a devenit mai puțin stabilă. Potrivit presei turcești, numai din Antalya - cel mai popular oraș turcesc pentru emigrare - au plecat în cursul anului 40 de mii de ruși, inclusiv din cauza numărului tot mai mare de cazuri de refuz al permiselor de ședere.

În ultimele zile s-a raportat că banca locală Denizbank, care a deschis conturi pentru ruși chiar și fără permise de ședere, a cerut clienților săi să prezinte documente care să confirme dreptul lor de ședere în țară.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării