main logo
2722

Israelul a bombardat tancurile forțelor guvernamentale siriene

Israelul a bombardat forțele guvernului sirian care se îndreptau spre un oraș majoritar druz din sudul Siriei, după mai multe zile de încleștări interetnice, într-un atac fără precedent asupra forțelor loiale noii conduceri de la Damasc, pe care Ierusalimul o considerase un potențial aliat, relatează Times of Israel.

Israelul a bombardat tancurile forțelor guvernamentale sirieneImagine simbol

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Israel Katz, au anunțat într-un comunicat că au dat ordin Forțele de Apărare Israeliene să bombardeze forțele siriene din apropierea orașului Sweida „în urma atacului asupra druzilor”. Ordinul vine la o zi după ce Israelul a lovit un convoi de tancuri siriene, în ceea ce a numit un avertisment, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Atacurile israeliene au avut loc după ce forțele siriene au intrat în orașul Sweida pentru a înăbuși încleștările sângeroase între populația locală majoritară druză și clanurile beduine, care s-au soldat,cu circa 100 de morți.

Lupte au izbucnit între forțele guvernamentale și facțiunile druze armate care controlează orașul, pe fondul unei neîncrederi profunde în noua conducere islamistă a țării. Totuși, ministrul apărării din Siria a anunțat la scurt timp un armistițiu.

„Către toate unitățile care operează în orașul Sweida, declarăm un armistițiu total după un acord cu oficialii și demnitarii orașului”, a anunțat Murhaf Abu Qasra pe X.

Liderii religioși druzi i-au îndemnat pe luptători să depună armele și să permită intrarea în oraș a forțelor guvernamentale.

Israelul, care are propria populație druză, a prezentat intervenția drept menită să protejeze druzii din Siria

„Israelul se angajează să prevină vătămarea druzilor din Siria prin prisma alianței frățești cu cetățenii noștri druzi și a legăturilor familiale și istorice ale acestora cu druzii din Siria; acționăm pentru a împiedica regimul sirian să le facă rău și pentru a asigura demilitarizarea zonei adiacente frontierei noastre cu Siria”, se arată în declarația lui Netanyahu și Katz.

Guvernul israelian consideră o încălcare a „politicii de demilitarizare stabilite” orice intrare în sudul Siriei „a forțelor și armelor care pun în pericol Israelul”.

Armata israeliană a bombardat convoaie militare și arme

Forțele de Defensivă Israeliene (IDF) au declarat că au atacat „mai multe vehicule blindate, inclusiv tancuri, transportoare blindate de trupe, lansatoare multiple de rachete, precum și rute de acces, pentru a le perturba sosirea în zonă”, după ce au identificat o coloană blindată care se îndrepta spre Sweida luni seară.

Atacurile au fost efectuate „conform directivelor eșalonului politic”, a adăugat armata.

Un oficial israelian al apărării a declarat că atacurile de marți au fost „de o amploare excepțională”.

„Statul Israel consideră acest lucru ca un test al politicii sale de demilitarizare a sudului Siriei și al angajamentului său față de druzi”, a adăugat oficialul.

Luni, Israelul a lovit tancuri siriene și a făcut publică o filmare cu aceste atacuri aeriene.

Intervenția armată israeliană riscă să complice eforturile diplomatice în curs, menite să detensioneze relațiile dintre cele două țări, după ce Israelul a mutat trupe într-o porțiune de teritoriu din apropiere de graniță, imediat după ce rebelii au preluat controlul asupra țării anul trecut.

În ultimele săptămâni, au apărut speculații conform cărora discuțiile ar putea duce la un acord de pace între țările vecine, ca parte a Acordurilor Abraham, susținute de SUA.

Ce s-a întâmplat

Violențele au izbucnit duminică, când beduini înarmați au răpit un vânzător de legume druz pe autostrada spre Damasc, provocând represalii sub forma altor răpiri și încleștări care s-au extins în guvernoratul Sweida.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a raportat 99 de morți de la izbucnirea luptelor- 60 de druzi, inclusiv patru civili, 18 luptători beduini, 14 membri ai forțelor de ordine și șapte persoane neidentificate în uniforme militare.

Cifrele observatorului nu au putut fi verificate. Acesta a fost acuzat în mod regulat de analiștii militari sirieni de rapoarte false și de umflarea numărului de victime.

Ministerul sirian al Apărării a raportat 18 morți în rândul forțelor armate.

Potrivit observatorului, membrii triburilor beduine, care sunt musulmani sunniți, s-au alăturat forțelor guvernamentale în cadrul confruntărilor anterioare cu druzii.

Facțiunile beduine și druze sunt angajate într-o dispută veche în Sweida, iar violențele răbufnesc ocazional.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne sirian, Noureddine Al-Baba, a explicat însă pentru Associated Press că „confruntările nu sunt la bază de natură sectară”.

„Adevăratul conflict este între stat și bandiți și criminali, nu între stat și vreo comunitate siriană”, a spus el. „Dimpotrivă, statul consideră comunitatea druză din Sweida ca un partener în avansarea proiectului de unitate națională.”

În timp ce autoritățile religioase druze au făcut luni seară apel la un armistițiu, susținând că nu se opun guvernului central, șeicul Hikmat al-Hijri, unul dintre cei trei lideri spirituali druzi din Sweida, s-a împotrivit sosirii forțelor de securitate și a cerut „protecție internațională”.

De partea cealaltă, Asociația Soldaților lăsați la vatră și Rezerviștilor Druzi din Forțe leArmate i-a trimis marți o scrisoare lui Netanyahu, îndemnându-l să ofere asistență militară și umanitară compatrioților lor sirieni, care sunt supuși unor „atacuri brutale din partea organizațiilor teroriste extremiste”.

„Are loc un șir nesfârșit de masacre, răpiri, jafuri și vătămări aduse civililor nevinovați - femei, copii și vârstnici deopotrivă”, a scris grupul.

Druzii, adepți ai unei religii ezoterice care rupt de islamul șiit, trăiesc în principal în Siria, Liban și Israel.

Populația druzilor din Siria dinainte de război era estimată la aproximativ 700.000 de locuitori, cei mai mulți în provincia Sweida.

În urma ciocnirilor mortale cu forțele guvernamentale din aprilie și mai, liderii locali și religioși au ajuns la un acord cu Damascul, în baza căruia luptătorii druzi au asigurat securitatea în provincie.

Amal, o femeie în vârstă de 46 de ani, a declarat că druzii „se tem de o repetare a scenariului de pe coastă”, referindu-se la masacrele din martie a peste 1.700 de civili, în majoritate alawiți, din nord-vestul Siriei. Grupurile afiliate guvernului au fost acuzate de majoritatea crimelor.

„Nu suntem împotriva statului, dar suntem împotriva predării armelor noastre în absența unui stat care să trateze pe toată lumea la fel”, a adăugat ea.



Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării