Iranul declară finalul atacului cu rachete asupra Israelului
Iranul a declarat miercuri dimineață că atacul său cu rachete asupra Israelului s-a încheiat, dar a avertizat că va răspunde „mai puternic și mai devastator” dacă Israelul continuă agresiunile. În același timp, SUA și Israelul au promis să ia măsuri împotriva Teheranului, amplificând temerile că actualul conflict ar putea degenera într-un război regional, notează Reuters.
Washingtonul a subliniat că va colabora cu Israelul pentru a impune „consecințe severe” Iranului, după ce Tel Aviv a raportat că a fost vizat de peste 180 de rachete balistice marți seară. Consiliul de Securitate al ONU a convocat o reuniune de urgență pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu, iar Uniunea Europeană a cerut un armistițiu imediat, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
„Acțiunea noastră s-a încheiat, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să invite la noi represalii”, a scris ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi. În replică, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis că Iranul va plăti pentru atacul lansat: „Iranul a comis o mare greșeală în această noapte și va suporta consecințele”.
Lovituri aeriene asupra Hezbollah în Beirut
Ca răspuns, Israelul a lansat miercuri dimineață o nouă serie de bombardamente asupra suburbiei sudice a Beirutului, un bastion al grupării Hezbollah, susținută de Iran, executând cel puțin 12 lovituri aeriene.
Atacul Iranului a fost cel mai amplu împotriva Israelului până în prezent. Rachetele au lovit mai multe ținte, inclusiv în Ierusalim și Valea Iordanului, forțând întreaga populație să se adăpostească în buncăre. Deși nu au fost raportate victime în Israel, un bărbat a fost ucis în Cisiordania ocupată, potrivit autorităților locale.
Teheranul a susținut că ofensiva sa a fost defensivă, având ca scop exclusiv baze militare israeliene. Forțele iraniene au folosit pentru prima dată rachete hipersonice Fattah, iar Gardienii Revoluției au declarat că 90% din acestea și-au atins țintele. Israelul a activat sistemele de apărare aeriană, majoritatea rachetelor fiind interceptate.
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. SUA și-au reafirmat sprijinul total pentru Israel, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut încetarea ostilităților, condamnând atacurile iraniene. Uniunea Europeană, prin vocea lui Josep Borrell, a cerut un armistițiu imediat, avertizând că „spirala atacurilor și represaliilor riscă să scape de sub control”.
În aproape un an de lupte transfrontaliere, circa 1.900 de persoane au fost ucise și peste 9.000 rănite în Liban, majoritatea în ultimele două săptămâni, conform statisticilor guvernului libanez.
Știri.md amintește că cursa de avion Chișinău - Tel Aviv din 1 octombrie a fost contramandată, după atacul cu sute de rachete balistice iraniene asupra Israelului.
Spaţiul aerian israelian a fost închis marţi seară şi zborurile au fost redirecţionate, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii aeroportuare, după ce sirenele au sunat în toată ţară în urma unui atac masiv cu rachete din Iran, relatează agerpres.ro.
Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului. SUA anunțaseră cu câteva ore înainte că au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului.
Citește și: Moldovenii din Israel, îndemnați să rămână la adăposturi
Citește și: Atacul Iranului contra Israelului, un răspuns la omorul liderilor Hamas şi Hezbollah
Citește și: Strategia Israelului împotriva cercului de foc al Iranului