Invazie de ploşniţe în R. Moldova: La ce pot duce înțepăturile
Invazie de ploşniţe în Republica Moldova. Temperaturile caniculare şi lipsa precipitaţiilor au favorizat apariţia unei specii numită Tigrul platanului. Aceasta nu este periculoasă pentru oameni, însă înţepăturile pot provoca iritaţii.

Ploşniţele din specia Tigrul platanului sunt miniscule, de câţiva milimetri, şi apar la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Insectele se hrănesc din frunzele pomilor de platan. În cazul oamenilor, înţeapăturile pot provoca iritaţii, însă nu sunt cunoscute cazuri că ar transmite anumite boli, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.
„De pildă, pentru copil… la mine copilul e totul pişcat. Şi nu le vezi, ele sunt mărunte, invizibile practic. Dar copilul simte. Dar şi eu chiar le-am simţit. Pişcă şi pişcă tare. Se aşează şi pe haine, mai ales unde noi trăim, în regiunea parcului, unde sunt mai mulţi copaci, se aşează insectele şi pe haine, şi pe tot. Când le bagi în casă trebuie bine bine să le scuturi. Ne-au deranjat. Nu ştiu în ce mod… dar cel puţin pe haine ele se aşează. Pe haine, mai ales dacă haina este de culoare deschisă. Da, e deranjant, dar nu e ceva tare ieşit din comun. Pe mine mă deranjează. Eu sunt sensibilă la insecte. Cu părere de rău… nu e bine”.
Pentru plimbările în parcurile invadate de această specie de ploşniţe, medicii recomadă folosirea spray-urilor contra țânțarilor.
RODICA CEAVDARI medic de familie: „Dacă omul a văzut locul de muşcătură a insectei. Să nu se scarpine pentru a nu introduce o infecţie sau ar infecta locul muşcăturii. Cu prima ocazie locul dat să fie prelucrat chiar cu apa care o are cu sine şi după asta cu orice unguent fie antialergic de a prelucra zona nu numai unde este muşcătura, dar un pic să extindem”.
Responsabilii de la Spaţii Verzi ne-au spus că nu au întreprins măsuri de combatere a insectelor, deoarece acestea nu prezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.