main logo
1881

Imaginile secetei din Europa: Râuri secate și culturi compromise

Seceta continuă să facă ravagii în statele europene. Lipsa precipitațiilor a condus la golirea albiilor unor râuri, afectând culturile agricole și forțând autoritățile din mai multe zone să impună restricții privind folosirea resurselor de apă.

Imaginile secetei din Europa: Râuri secate și culturi compromiseFoto: EPA

Sub poduri care altădată traversau cursuri de apă au rămas acum zone întinse de teren uscat plin de crăpături, iar pe unele lacuri, nivelul apei a scăzut atât de mult, încât ambarcațiunile de la mal stau acum direct pe pământ, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro.

În Olanda, porțiunile secate ale râului Waal au scos la iveală biciclete aruncate și anvelope de mașini, iar în Italia, apele râului Po, cel mai lung din peninsulă, au scăzut atât de mult din cauza secetei, încât a fost descoperită o bombă din Al Doilea Război Mondial, despre care autoritățile nu știau.

Datele Observatorului European de Secetă (EDO) pentru perioada de dinainte de 20 iulie arată că aproximativ 45% din teritoriul blocului comunitar era în condiții de „avertisment”, al doilea din cele trei niveluri de clasificare a secetei.

Conform specialiștilor, nu se preconizează ca situația să se îmbunătățească în intervalul lunilor august-septembrie curent.

Bărci cu vâsle dezafectate pe un debarcader uscat al lacului Velence la Pakozd, Ungaria, 28 iulie 2022

Malul lacului Velence, din Gardony, Ungaria. O destinație populară de vacanță în Ungaria, al treilea rezervor natural de apă dulce ca mărime din Ungaria are în mod normal o suprafață de 26 kilometri pătrați și o adâncime medie de 160 cm. Nivelul actual al apei este măsurat la 63 de centimetri, ceea ce se apropie de recordul minim din toate timpurile de 62 de centimetri.

Bărcile stau în noroi în portul din Beusichem, Țările de Jos, 3 august 2022. Seceta a dus la scăderea nivelului apei și a creat probleme pe râul Lek și pe multe alte răuri din țară.

Zone uscate în albia râului Esteron, în Le Broc, lângă Nisa, sudul Franței, pe 29 iulie 2022. Zona este afectată de secetă și temperaturi record.

O parte a unui braț vechi al Rinului cu un nivel scăzut al apei, lângă Mannheim, Germania, 4 august 2022. Nivelul râului în Speyer a scăzut la 211 centimetri.

O parte uscată a albiei râului Var din Saint-Martin-du-Var, sudul Franței, 7 august 2022.

În albia râului Var din Saint-Martin-du-Var sunt zone în care apa a dispărut în totalitate din cauza secetei și a temperaturilor ridicate.

Epava navei Elisabeth, care a explodat în 1895, a devenit vizibilă din cauza nivelului scăzut al apei din Rin, lângă granița germano-olandeză în zona localităților Spijk, Tolkamer și Griethausen, 3 august 2022. Transportul pe toate râurile majore, cu excepția Meuse, este afectat de adâncimile reduse ale apei, iar nivelul acesteia continuă să scadă din cauza secetei.

Doi tineri merg pe pajiștile uscate din St. James’s Park din Londra, Marea Britanie, 8 august 2022. Regatul Unit a trecut în acest an prin cea mai secetoasă lună iulie din istoria sa. | Foto: EPA

O bicicletă aruncată a ieșit la iveală din cauza nivelului scăzut al apei din portul Lobith din Rin, Olanda, 3 august 2022.

O albie uscată a râului Rin în Duesseldorf, Germania, 29 iulie 2022.

Lacul de pescuit Halda din Batonyterenye, nordul Ungariei, aproape secat într-o imagine surprinsă din dronă pe 20 iulie 2022. | Foto: EPA

Porumb uscat de secetă, în Bernay-Vilbert, Franța, 8 august. Foto: EPA

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării