main logo
1067

Ideea ingenioasă prin care pescarii din Italia fac bani în lipsa peștelui

Europa rămâne fără peşte. Motivul e pescuitul excesiv, care a însemnat că în Marea Mediterană, de exemplu, stocurile de peşte se epuizează într-un ritm alarmant.

Ideea genială prin care pescarii din Italia fac bani în lipsa peștelui

Aşa că foşti pescari în apele din jurul insulei Ischia, în golful Neapole, caută noi surse de venit. Şi unii dintre ei au elaborat un model de afacere care exploatează comorile antice care se află pe fundul mării sau chiar sub el, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Giulio Lauro spune că oameni ca el nu mai pot trăi din pescuit. Aşa că pescarii din Ischia plimbă turişti. Dar ambarcaţiunea lui e diferită de a celorlalţi. Familia Lauro i-a pus un fund de sticlă şi acum familia oferă excursii în oraşul roman scufundat Aenaria - în largul coastei Ischiei. Tânăra generaţie, ca Gaetano, fiul lui Giulio, e cea care dezvoltă acest nou gen de turism cultural.

Gaetano Lauro, pescar: „A fost ideea noastră să trăim de pe urma mării într-un alt mod decât o fac părinţii noştri. Totul a venit din dragostea pentru ţara noastră. Vrem să-i acordăm respectul pe care îl merită. Şi să creăm slujbe care să fie viabile şi în afara sezonului turistic. Acest proiect înglobează multe idei şi iniţiative”.

Aşadar, pescarii locali au devenit arheologi amatori. Au pus mână de la mână ca să cumpere echipament pentru scufundări şi tot felul de dispozitive şi au cerut autorizaţiile necesare. Apoi au angajat un arheolog-scafandru, care supraveghează săpăturile arheologice.

Arheologia subacvatică, o muncă migăloasă

Din cauza efectului curenţilor şi valurilor, zone care au fost descoperite cu multă trudă şi atenţie pot fi curând acoperite din nou. Însă pescarii nu se lasă şi au făcut o descoperire care e o adevărată senzaţie arheologică: un port datând din vremuri romane.

Au găsit şi vestigiile unei vile. Până la aceste descoperiri, nimeni n-a ştiut că romanii au avut case pe Ischia. Se credea că au evitat insula, din cauza deselor cutremure.

Pescarii îşi petrec tot timpul liber căutând alte şi alte indicii despre Aenaria. Mulţi dintre cei mai tineri sunt acum arheologi subacvatici experimentaţi. Însă, deşi pare muncă de rutină, pentru ei e mai mult decât o „slujbă”.

Giovi Buono, scufundător: „Lucrez în apă şi scufundările sunt o experienţă emoţionantă, pentru că de fiecare dată poţi scoate la lumină ceva nou. O nouă dovadă a ceea ce a fost aici, ceva care ne ajută să înţelegem trecutul. Fiecare zi aduce cu sine o nouă descoperire!”

Ischia trăieşte din turism. În fiecare an, sute de mii de oameni vin pe insulă ca să se scalde în apele termale şi să viziteze faimosul Castello Aragonese. Şi, din când în când, aici ancorează şi super-iahturi.

Fără ajutor de la autorități, deși contribuie la creșterea turismului

Primarul spune că o nouă ramură a turismului e mereu binevenită. Dar nu se angajează să le ofere tinerilor pescari asistenţă financiară.

Enzo Ferrandino, primar Ischia: „Banii sunt puţini în toate municipalităţile. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Dar e o iniţiativă frumoasă, care merită consideraţie”.

Alessandra Benini, arheolog: „Pescarii au crezut în aceste cercetări. E o situaţie neobişnuită, pentru că, deşi am primit toate autorizaţiile necesare pentru cercetări arheologice, de la autorităţile în drept, totul e plătit de persoane particulare”.

Deci aceşti arheologi profesionişti şi amatori îşi vor continua explorările fără fonduri de la guvern. Giulio Lauro spune că, măcar în felul ăsta, nimeni nu le poate spune ce să facă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării