Guvernul Serbiei aprobă reintroducerea serviciului militar obligatoriu
Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, desființat în urmă cu 15 ani, a declarat președintele Aleksandar Vucic, citat de Reuters.
Șeful statului a apreciat decizia ca pe un pas important pentru creșterea capacității de apărare a țării, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.
Cabinetul a comunicat că va alcătui un grup de lucru pentru lansarea procesului.
Unul din obiective este ca toți bărbații să satisfacă un stagiu de instruire de 60 de zile și să participe la exerciții militare timp de 15 zile. Pentru femei, serviciul va fi pe bază de voluntariat.
Reuters consemnează că unii experți militari au criticat planul, arătând că va fi costisitor, iar un stagiu militar scurt va contribui în mică măsură la capacitatea de apărare națională.
Forțele armate sârbe au devenit complet profesioniste în 2011, însă agenția citată menționează că sunt în continuare prost plătite și echipate. Serbia, candidată la Uniunea Europeană, a menținut serviciul militar voluntar și unități de rezerviști.
Țara rămâne neutră, dar s-a alăturat în 2006 programului NATO Parteneriatul pentru Pace, iar în 2015 a semnat Planul de Acțiune pentru Parteneriat Individual, cel mai înalt nivel de cooperare cu alianța al statelor care nu intenționează să adere la aceasta.
„Nu intenționăm să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne amenință”, a declarat Vucic săptămâna trecută, când a semnat un acord pentru reintroducerea recrutării.
Croația vecină, care a făcut parte alături de Serbia din fosta Iugoslavie, a luat recent o măsură similară: ministrul apărării a anunțat luna aceasta că de la 1 ianuarie 2025 se va reveni la recrutarea obligatorie, suspendată din 2008.
După destrămarea statului iugoslav în deceniul 1990, relațiile între Belgrad și Zagreb au rămas reci. Ambele state continuă să achiziționeze armament modern, unii experți apreciind chiar că este vorba de o cursă a înarmării.