main logo
6014

Grupa de sânge care atrage cel mai mult țânțarii. Ce spun specialiștii

Te întrebi care este grupa de sânge care atrage cel mai mult țânțarii? Citește mai departe pentru a afla dacă ești „în categoria de risc”. Specialiștii sunt de părere că țânțarii ar avea o preferință în ceea ce privește sângele victimelor lor.

Grupa de sânge care atrage cel mai mult țânțarii. Ce spun specialiștiiFoto: catine.ro

Persoanele cu grupa sanguină 0 sunt mai atractive pentru diverse specii de țânțari decât persoanele care au alte grupe sanguine. Dacă ești unul dintre cei 37% din populație cu grupa sanguină 0, s-ar putea să fii mușcat mult mai des vara aceasta. Dincolo de sânge, există și alți factori care te pot face „un magnet pentru țânțari”, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Specialiștii sunt de părere că diferite grupe de sânge atrag diverși țânțari cu o intensitate variabilă. Grupa de sânge 0 este considerată cea mai atrăgătoare, iar grupa A cea mai puțin atrăgătoare.

Cercetătorii au studiat care grupe de sânge sunt cele mai atractive pentru aceste insecte întâlnite cel mai frecvent vara. În entomologie, oamenii de știință au descoperit că diverse specii de țânțari prezintă anumite preferințe între diferitele grupe sanguine.

Această variație este atribuită în principal antigenelor, proteinelor specifice din sânge. Grupa de sânge 0 este cea mai atractivă, grupa B și AB sunt moderat atractive, iar grupa A este cel mai puțin atractivă.

Într-un studiu separat asupra țânțarilor Anopheles, cercetătorii au descoperit că aceștia aterizează pe pielea umană cu grupa sanguină 0, urmată de grupele A, B și AB.

Cercetările sunt în curs de desfășurare, iar specialiștii spun că și alți factori pot influența atracția asupra țânțarilor. Iată care sunt factorii care te pot face o țintă perfectă pentru țânțari:

Emisia de dioxid de carbon

Țânțarii au un simț acut al dioxidului de carbon, ceea ce îl face un semnal principal care îi atrage de departe.

Pe măsură ce oamenii și animalele expiră dioxid de carbon, țânțarii pot detecta aceste emisii de la o distanță de până la 50 de metri, spun specialiștii.

Această capacitate le permite să vizeze potențialele gazde chiar și în lipsa luminii.

Căldura și temperatura corpului

Femelele sunt sensibile la căldura corpului, ceea ce le ajută să localizeze gazdele cu sânge cald. Această sensibilitate le permite să se stabilească în zonele pielii unde fluxul sanguin este mai aproape de suprafață.

Temperatura corpului poate varia din mai multe motive. Mediile mai calde pot spori activitatea țânțarilor.

Bacteriile de pe piele

Pielea noastră găzduiește o mulțime de bacterii, iar produsele chimice pe care le produc joacă un rol crucial în atragerea țânțarilor.

Genele tale influențează tipul și cantitatea de bacterii de pe pielea ta, afectând în continuare atractivitatea ta pentru țânțari. Bacteriile pielii interacționează cu transpirația și secrețiile corpului pentru a crea mirosuri distincte. Ele variază de la individ la individ.

Transpirația și secrețiile cutanate

Țânțarii sunt atrași în mod direct de compușii găsiți în transpirație și secrețiile de pe pielea ta. Ca secretatori de momeli pentru aceste insecte, compușii naturali includ acidul carboxilic, acidul lactic, acidul uric și amoniacul.

Țânțarii sunt atrași inclusiv de mișcare și de stimulii vizuali. Acest lucru le declanșează un comportament de vânătoare.

Cum să te protejezi de țânțari indiferent de grupa sanguină

Ținerea țânțarilor la distanță poate fi o adevărată provocare. Aceste insecte pot fi vectorii mai multor boli cum ar fi febra dengue, virusul Zika și virusul West Nile.

Specialiștii recomandă folosirea uleiurilor esențiale pentru a ține țânțarii la distanță. Uleiurile esențiale resping țânțarii fără a fi nevoie să folosești un spray repelent. Diluează uleiurile într-un ulei natural pentru corp înainte de a le aplica pe piele. Folosește un difuzor în casă sau un baton cu ulei esențial pe care să-l ai mereu la îndemână. Citronella, arborele de ceai și lavanda sunt armele care țin cel mai des țânțarii la distanță.

Poți apela și la un repelent clasic. Repelenții sunt o apărare standard împotriva acestor insecte. Femeile însărcinate și persoanele care petrec timp în zone predispuse la țânțari ar trebui să ia în considerare utilizarea repelenților recomandați de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Viitoarele mămici ar trebui să se consulte cu medicul lor specialist pentru a alege cel mai bun produs pentru ele și copiii lor.

Îmbrăcămintea de protecție este și ea o alegere ideală pentru a ține țânțarii la distanță. Hainele cu mâneci lungi te pot proteja de țânțari. Pantalonii lungi și materialele respirabile sunt o altă opțiune excelentă.

Vara aceasta, trebuie să te aperi de țânțari prin cele mai eficiente metode.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării