main logo
1235

Ghid pentru femeile aflate la menopauză: Obiceiurile sănătoase de urmat

O nouă etapă în viață vine și cu situații diferite care pot fi urmate sau chiar îmbunătățite. Citește acest ghid pentru femeile aflate la menopauză și vezi care sunt obiceiurile sănătoase de urmat, potrivit specialiștilor. Printre acestea se numără o dietă echilibrată, dar și activitate fizică regulată.

Ghid pentru femeile aflate la menopauză: Obiceiurile sănătoase de urmatFoto: catine.ro

Tranziția către menopauză poate cauza o serie de simptome și schimbările în corp. Pe lângă acestea, sănătatea mentală este foarte importantă. O serie de obiceiuri sănătoase te pot ajuta în acest sens pentru ca totul să decurgă mult mai ușor, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Ghid pentru femeile aflate la menopauză

Fiecare persoană experimentează acest punct al vieții într-un mod diferit. Astfel, specialiștii au venit cu o serie de sfaturi potrivite pentru fiecare în parte, în ciuda situațiilor mai puțin similare în care se găsesc. În primul rând, o dietă echilibrată este importantă atât de-a lungul vieții, cât și în astfel de situații excepționale.

Femeile aflate la menopauză au șanse mai mari să dezvolte probleme cronice, probleme ale inimii și altele asemenea. Cu toate acestea, o dietă bogată poate reduce acest risc. Varietatea fructelor și legumelor, scăderea nivelului de zahăr din alimentație, dar și reducerea numărului de grăsimi saturate îți pot veni în ajutor.

Este mult mai ușor să faci față unei asemenea schimbări importante în viața ta, dacă adaugi gradual alimente diverse și bogate în fiecare zi. Încearcă prin a face pași mici, arată cei de la healthline.com. Menopauza este o perioadă de tranziție importantă pentru femei, iar dieta și stilul de viață pot face o diferență uriașă în calitatea vieții. Dezechilibrele hormonale, încetinirea metabolismului și pierderea densității osoase sunt provocări frecvente, dar cu obiceiurile potrivite, multe dintre simptome pot fi prevenite sau diminuate.

Ce alimente poți consuma la menopauză

Alimentele bogate în vitamina D și calciu te vor ajuta la menținerea sănătății oaselor. Vei preveni astfel osteoporoza. Specialiștii recomandă lapte vegetal, iaurturi, brânză, sardine sau tofu. De asemenea, migdalele, broccoli sau ouăle sunt potrivite.

Proteinele de calitate te vor ajuta la menținerea masei musculare și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. E bine să consumi pește, ouă, carne slabă, dar și leguminoase. Mai poți adăuga nuci și semințe.

Grăsimile sănătoase precum avocado, peștele gras sau uleiul de măsline de măsline ajută la susținerea funcției hormonale și a sănătății inimii, spun cei de la Riversideonline.com. Fibrele nu trebuie să lipsească din dieta ta, asta pentru că reduc balonarea și reglează digestia. Fructele, cerealele integrale sau semințe de chia sunt potrivte în acest sens.

Nu trebuie să uităm de alimentele bogate în fitoestrogeni. Soia, semințele de în, dar și leguminoasele, ajută la echilibrarea naturală a nivelului de estrogen.

Ce alimente ar trebui să eviți la menopauză

Dacă am vorbit despre alimentele pe care e bine să le consumi în această etapă a vieții, iată-le și pe cele de evitat. Potrivit specialiștilor, zaharurile rafinate, cofeina în exces, alcoolul și produse de tip fast-food nu ar trebui să facă parte din dieta ta dacă te afli la menopauză.

Activitatea fizică, dar și somnul de calitate sunt două puncte de neratat dacă te afli la menopauză. Este recomandată o durată de 60 de min de sport zilnic. O combinație de exerciții pe care le poți repeta ajută la menținerea masei osoase. De asemenea, vei reduce stresul.

Este important să ai parte de un somn de calitate în fiecare noapte. Un program pe care să îl urmezi zilnic te va ajuta în acest sens. Evită să privești în fața ecranelor cu două ore înainte de culcare. În dormitor ar trebui să fie extrem de întunecat pentru ca odihna să fie completă.

80% dintre femeile care se află la menopauză spun că s-au trezit pe timpul nopții din cauza transpirației excesive. Ai grijă ca în dormitor să ai o temperatură mai scăzută pentru a te putea odihni în mod corespunzător.

Sănătatea mentală la menopauză

La menopauză, multe femei acuză schimbări ale stării de spirit într-un timp foarte scurt. Pentru a evita aceste episoade, e important să ai grijă de starea ta mentală. Simptome ca furia, tristețea sau anxietatea te pot lua prin surprindere. În acest caz, recomandăm ajutor de specialitate.

În unele cazuri, cei din jur pot recunoaște schimbările de temperament. Ascultă-ți corpul, dar și pe cei apropiați și nu lăsa nimic la voia întâmplării. Dacă experimentezi schimbări severe de comportament și care tind să persiste, consultă de urgență un specialist.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării