Germania va semna cu Marea Britanie un tratat de apărare reciprocă
Germania şi Marea Britanie vor semna pe 17 iulie un tratat de apărare care include o clauză de asistenţă reciprocă în cazul unei ameninţări la adresa uneia dintre cele două ţări.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer şi fostul cancelar german Olaf Scholz au pus bazele acestui pact printr-o declarație comună vara trecută, angajându-se la o cooperare mai strânsă în domeniul păcii, securității și creșterii economice, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.
Textul tratatului este aproape finalizat, au declarat doi oficiali de la Londra, și urmează să fie semnat pe 17 iulie, înainte ca parlamentele celor două țări să intre în vacanță.
Printre capitolele-cheie se numără unul dedicat apărării, care extinde Acordul Trinity House semnat anul trecut. Acesta stipulează că o amenințare strategică la adresa uneia dintre țări va fi considerată o amenințare și pentru cealaltă.
Astfel, Germania ar obține o clauză de apărare reciprocă cu ambele puteri nucleare ale Europei, Marea Britanie și Franța, în linie cu obiectivul cancelarului Friedrich Merz de a întări capacitatea de descurajare a continentului, independent de SUA.
Germania a semnat în 2019 cu Franța Tratatul de la Aachen , care include o clauză de apărare reciprocă. Conform acestei clauze, o amenințare strategică la adresa uneia dintre cele două țări este considerată automat un pericol pentru cealaltă, o reformulare a articolului 5 NATO aplicată la nivel bilateral.
Tratatul cu UK va reafirma cel mai probabil angajamentul ambelor țări față de NATO ca fundament al apărării colective, dar includerea clauzei subliniază nevoia Europei de a-și consolida autonomia în domeniul apărării, având în vedere implicarea mai redusă a Statelor Unite în alianța transatlantică.
Documentul va include și măsuri privind combaterea migrației ilegale, transportul, cercetarea și inovarea. De asemenea, se va angaja să promoveze schimburile transfrontaliere, un subiect sensibil pentru guvernul Starmer, care este presat să reducă migrația, legală și ilegală.
Un acord concret privind mobilitatea tinerilor (posibilitatea tinerilor de a călători, studia, munci sau face stagii într-o altă țară) va fi negociat la nivelul UE, după ce Marea Britanie nu a reușit să includă acest aspect în acordul de „resetare” convenit în mai. Berlinul este unul dintre cei mai vocali susținători ai relaxării regulilor privind accesul tinerilor în Marea Britanie. Tratatul este rezultatul a 18 runde de negocieri, dintre care trei au avut loc față în față la Berlin și două la Londra.