Franţa: Omagiu naţional pentru victimele atentatului de la Nisa
Prim-ministrul francez Jean Castex şi-a exprimat sâmbătă 'emoţia', 'compasiunea' şi 'indignarea' provocate de recentul atentat comis la 29 octombrie într-o biserică din Nisa şi soldat cu trei victime.
'Franţa este cea care a fost vizată de fiecare dată şi este ţinta terorismului, dat Nisa a plătit un greu tribut', a declarat premierul, evocând şi atentatul care a făcut 86 de morţi pe Promenade des Anglais la 14 iulie 2016, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.
'Inamicul îl cunoaştem, nu doar este identificat, dar are şi un nume, este islamismul radical, o ideologie politică ce desfigurează religia musulmană deturnându-i textele, dogmele şi comandamentele pentru a-şi impune dominaţia prin obscurantism şi ură', a spus Castex, într-o ceremonie organizată pe înălţimile oraşului.
La nouă zile după atentatul comis de tunisianul Brahim Aouissaoui, toate cele 11 persoane reţinute în anchetă au fost puse în libertate.
Vineri, atacatorul, rănit grav în momentul arestării sale şi ulterior depistat pozitiv la coronavirus, a fost transferat cu avionul în condiţii de înaltă securitate de la Nisa la Paris.
Aouissaoui, al cărui prognostic vital rămâne incert, a fost spitalizat la Paris, conform unei surse apropiate dosarului. El nu a fost încă audiat de anchetatori.
Tunisianul, cu antecedente penale de drept comun pentru violenţă şi droguri, plecase clandestin la mijlocul lunii septembrie din oraşul Sfax, unde trăia împreună cu familia şi se ocupa cu repararea de motociclete.
Sosit pe insula Lampedusa (sudul Italiei), a fost plasat în carantină împreună cu aproape 400 de migranţi pe feribotul 'Rhapsody', potrivit presei italiene, după care a debarcat pe continent la Bari, la 9 octombrie.
O sursă apropiată anchetei a precizat că tânărul a mers apoi în Sicilia, după care a plecat în Franţa.
Ancheta a stabilit că tunisianul a ajuns la Nisa marţi, 27 octombrie, cu două zile înaintea atacului.
Anchetatorii contează în special pe exploatarea celor două telefoane mobile găsite printre lucrurile sale şi pe investigaţiile desfăşurate în Tunisia pentru a-i reface traseul, a afla motivul călătoriei şi a-i stabili eventualii complici.
Acesta atac islamist a fost cel de-al treilea comis în Franţa după republicarea la începutul lunii septembrie a unor caricaturi cu profetul Mahomed de către săptămânalul satiric Charlie Hebdo, cu ocazia procesului atentatelor din ianuarie 2015 de la Paris.