main logo
1272

Femeile din Siria protestează: Cer drepturi egale de la noua conducere

Mii de femei s-au adunat luni, 23 decembrie, în orașul Qamishli din nord-estul Siriei pentru a cere respectarea drepturilor femeilor și pentru a condamna campaniile militare susținute de Turcia în regiunile conduse de kurzi din nord.

Femeile din Siria protestează: Cer drepturi egale de la noua conducereImagine simbol

Protestatarele au fluturat steagul verde al Unităților de Protecție a Femeilor

Protestul vine în contextul schimbărilor politice recente din Siria, după ce gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a preluat controlul în Damasc acum două săptămâni, înlăturându-l pe Bashar al-Assad, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

„Cerem drepturi egale de la noua conducere… și femeile nu trebuie excluse de la drepturi în acest sistem”, a declarat Sawsan Hussein, o activistă pentru drepturile femeilor, citată de Reuters.

Îngrijorări privind drepturile femeilor 

Există temeri răspândite că noua administrație de la Damasc va gravita spre o conducere islamistă dură, marginalizând minoritățile și femeile din viața publică. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al guvernului de tranziție sirian a declarat că natura „biologică și fiziologică” a femeilor le face nepotrivite pentru anumite funcții guvernamentale. 

Conflictul cu Turcia

Protestul feminist a condamnat și atacurile forțelor susținute de Turcia împotriva orașului Kobani. 

Turcia consideră milițiile kurde YPG, care conduc Forțele Democratice Siriene (SDF), o amenințare la adresa securității naționale și dorește desființarea lor imediată. Liderii kurzi sirieni au avertizat că forțele turce se mobilizează pentru o ofensivă asupra orașului Kobani, controlat de SDF, la granița cu Turcia.

„Da pentru susținerea YPJ. Da pentru păstrarea drepturilor și câștigurilor revoluției femeilor în nordul și estul Siriei”, a declarat Hemrin Ali, un oficial al administrației conduse de kurzi din nord-estul Siriei, potrivit Reuters. 

Schimbarea dinamicii de putere 

Grupurile kurde s-au bucurat de autonomie în mare parte a nordului de la începutul războiului civil din Siria în 2011. Însă echilibrul de putere s-a modificat de când HTS a preluat controlul în Damasc, stabilind o nouă administrație prietenoasă cu Ankara.

Grupurile kurde dominante îmbrățișează o ideologie care pune accent pe socialism și feminism, în contrast cu viziunile islamiste conservatoare ale HTS, un fost afiliat al Al-Qaida. 

Ostilitățile dintre SDF și forțele siriene susținute de Turcia, cunoscute sub numele de Armata Națională Siriană, s-au intensificat de la înlăturarea lui Assad, SDF fiind alungată din orașul nordic Manbij.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării