Exporturile Gazprom, la cel mai mic nivel de la începutul anilor 1970
Întreruperea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina a afectat ultimele livrări ale companiei ruse Gazprom spre țările europene.

În perioada ianuarie-iunie a acestui an monopolul rus de gaze a pompat doar 8,33 miliarde de metri cubi de gaze către clienții europeni, potrivit calculelor făcute de Reuters pe baza statisticilor zilnice de la Turkish Stream, singura conducă operațională pentru livrări către Europa, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, 15,5 miliarde de metri cubi, exporturile Gazprom au scăzut cu încă 47%. Iar până la sfârșitul anului, cu greu va depăși 16 miliarde de metri cubi, capacitatea maximă a ramurii europene a Turkish Stream, scrie The Moscow Times.
Atât de puțin gaz Rusia nu a mai pompat în Europa de la începutul anilor 1970. Spre comparație, în anul 1975 era vorba de 19,3 miliarde de metri cubi, iar în 1980, după acordul „gaz pentru conducte” și încheierea unui contract major cu Germania, era deja de 54,8 miliarde. Înainte de războiul de agresiune în Ucraina, în 2022, în perioada de vârf, exporturile Gazpromului către țările europene au ajuns la 200 de miliarde de metri cubi, iar de atunci au scăzut de 12 ori.
De facto, Gazprom nu are unde să-și depună gazul suplimentar. Conducta „Puterea Siberiei” către China, lansată în 2019, compensează o cincime din volumele pierdute, iar negocierile îndeleungate privind construcția unei conducte nu au dat rezultat. A eșuat proiectul hub-ului de gaze din Turcia, pe care Kremlinul l-a anunțat în 2022, sperând să deschidă o nouă bursă europeană și să remodeleze piața locală.
În 2024, producția Gazprom s-a ridicat la 416,19 miliarde de metri cubi, din care doar 355,23 miliarde au fost vândute pe piețele externe și interne. În consecință, concernul rus Gazprom a rămas cu aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaze nevândute, un volum comparabil cu producția anuală a Emiratelor Arabe Unite, care este de 55 de miliarde de metri cubi.