Experții: Asteroidul care ar fi putut lovi Pământul are o nouă țintă
Asteroidul 2024 YR4, despre care studiile indicau faptul că ar putea lovi Pâmântul, are o nouă țintă. Calculele indică faptul că ar putea să se lovească de Lună.

Asteroidul care a înspăimântat lumea cu puțin peste o lună în urmă, după ce s-a aflat că are 3,1% șanse să se ciocnească cu Pământul în cursul următorilor 8 ani, ar putea intra de fapt în coliziune cu Luna, potrivit unei noi estimări a principalelor agenții spațiale, notează El Pais, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Astronomii au folosit telescopul James Webb, cel mai important observator spațial internațional, pentru prima dată pe 26 martie pentru a analiza asteroidul. Rezultatele preliminare exclud un impact cu Pământul, dar sugerează că asteroidul, denumit 2024 YR4, are „aproximativ 2%” șanse să se ciocnească de Lună, potrivit unuia dintre coautori, Julia de León.
„Dacă ar lovi Luna, nu ar fi periculos pentru noi, nu s-ar întâmpla nimic cu adevărat, dar ar fi o oportunitate minunată de a vedea un impact lunar și consecințele sale pe termen scurt”, spune De León, de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.
„Știm deja că Luna este plină de cratere și știm că obiecte foarte mici se ciocnesc tot timpul de suprafața sa, dar nu am văzut niciodată o coliziune care să implice un obiect mai mare de 50 de metri. Ar fi incredibil”, a mai adăugat acesta.
Traiectoria asteroidului, în atenția cercetătorilor
Asteroidul 2024 YR4 a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume la începutul lunii februarie, când NASA și ESA au avertizat că obiectul cosmic, care măsoară între 40 și 90 de metri, are mai mult de 2% șanse de a lovi Pământul pe 22 decembrie 2032.
Agențiile spațiale au calculat un risc din ce în ce mai mare timp de câteva zile, până când o multitudine de observații au arătat că șansele erau minuscule, aproape de zero, iar comunitatea științifică a exclus o coliziune cu planeta.
Noile date furnizate de telescopul James Webb au permis o estimare mai precisă a dimensiunii asteroidului, care are un diametru de aproximativ 60 de metri - peste pragul de 50 de metri care activează automat Space Mission Planning Advisory Group, o echipă organizată de Organizația Națiunilor Unite pentru a propune planuri de deviere a obiectelor din apropiere care reprezintă o amenințare pentru omenire.