Experți: O cometă mai bătrână decât Soarele se apropie de Pământ
Un nou obiect misterios provenit din afara sistemului nostru solar a fost descoperit recent, iar cercetătorii cred că ar putea fi cel mai masiv și mai strălucitor de acest tip observat până acum.

Denumit 3I/ATLAS, corpul ceresc a fost identificat pe 1 iulie 2025 de telescopul ATLAS situat în Rio Hurtado, Chile, și a fost confirmat oficial de Uniunea Astronomică Internațională două zile mai târziu, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.
Este doar a treia oară în istorie când este identificat un obiect interstelar ce traversează sistemul nostru solar, după ‘Oumuamua (2017) și cometa 2I/Borisov (2019), scrie revista Gizmodo.
La momentul descoperirii, 3I/ATLAS se deplasa cu o viteză uluitoare de peste 221.000 km/h și urmează să accelereze în apropierea Soarelui.
Astronomii estimează că obiectul are un diametru cuprins între 10 și 30 de kilometri, semnificativ mai mare decât cei doi predecesori ai săi.
În ceea ce privește riscurile, cercetătorii afirmă că 3I/ATLAS nu reprezintă nicio amenințare pentru Pământ și va atinge punctul cel mai apropiat de planeta noastră pe 30 octombrie 2025.
Spectroscopia inițială indică o culoare mai roșiatică decât cea a cometelor obișnuite din sistemul solar, trăsătură similară unor corpuri trans-neptuniene sau obiectelor Centaur.
Alte măsurători au evidențiat și nuanțe mai albăstrui decât cele ale lui ‘Oumuamua și Borisov, semnalând o compoziție chimică distinctă și interesantă.
Ar putea fi mai veche decât sistemul solar: originea lui 3I/ATLAS în discul gros al Căii Lactee
Unul dintre aspectele care îi entuziasmează cel mai mult pe cercetători este posibilitatea ca această cometă să provină dintr-o regiune foarte veche a galaxiei noastre.
Matthew Hopkins, proaspăt doctorand în astrofizică la Universitatea Oxford, a aplicat recent modelul Otautahi-Oxford, dezvoltat împreună cu alți colegi, pentru a determina originea corpului ceresc.
Modelul folosește date oferite de observatorul Gaia al Agenției Spațiale Europene (ESA), combinate cu simulări privind dinamica galactică și chimia discurilor protoplanetare.
Conform rezultatelor preliminare publicate pe platforma arXiv, cometa 3I/ATLAS ar proveni din așa-numitul disc gros al Căii Lactee, o regiune galactică care conține stele mai vechi decât cele din discul subțire și care constituie aproximativ 10% din masa stelară a galaxiei.
Profesorul Chris Lintott de la Oxford susține că obiectul ar putea avea peste 7 miliarde de ani, fiind, cel mai probabil, mai vechi decât propriul nostru sistem solar.
Pentru a confirma această ipoteză, cercetătorii vor urmări activitatea cometară a lui 3I/ATLAS pe măsură ce se apropie de Soare. Stelele bătrâne din discul gros tind să genereze corpuri bogate în apă, astfel încât o activitate cometară intensă, adică transformarea gheții în gaz, ar susține teoria originii sale vechi.
O nouă fereastră deschisă către înțelegerea formării planetelor în alte sisteme solare
Obiectele interstelare precum 3I/ATLAS sunt considerate „fosile cosmice”, fragmente primitive care provin din etapele timpurii ale formării planetelor în alte sisteme stelare.
Studierea compoziției și comportamentului lor oferă indicii prețioase despre modul în care se formează și evoluează sistemele planetare în alte colțuri ale galaxiei.
În lunile următoare, telescoape de pe tot globul vor monitoriza traiectoria și activitatea lui 3I/ATLAS, în speranța că această vizită interstelară ne va aduce mai aproape de descifrarea misterelor originii și evoluției planetelor.
Dacă ipotezele actuale se confirmă, vom avea pentru prima dată o mostră observabilă dintr-o zonă antică și rar studiată a Căii Lactee.