Expert, despre criza alimentară mondială: Când totul va reveni la normal
Din cauza crizei alimentară, cea mai mare parte a oamenilor din întreaga lume vor ajunge să mânce din ce în ce mai scump și mai prost. Aceasta este concluzia la care a ajuns expertul român în politici economice Mircea Coșea.

În cadrul unui interviu pentur presa de peste Prut, profesorul de la Academia de Studii Economice din București a declarat că ”vine criza alimentară peste omenire. Nu mai este doar o probabilitate – este deja evidentă. Ea nu se va manifesta prin penurie de alimente, ci prin prețuri ce vor tot crește”, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.
Potrivit lui Coșea, criza alimentară nu este o consecință a războiului din Ucraina și a pandemiei. Războiul doar accelerează instaurarea crizei alimentare.
„Cantitățile de produse alimentare și circulația lor vor reveni la normal după încheierea războiului. Criza alimentară a fost semnalată în 2019, ea fiind cauzată de faptul că resursele alimentare la nivel global au devenit insuficiente față de cererea populației, dar și de schimbările climatice. Aceste două cauze au determinat creșterea prețurilor la alimente”.
Totuși, războiul s-a suprapus cu criza prețurilor din energie, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a preșurilor îngrășămintelor.
„Războiul se va încheia la un moment dat, dar prețurile nu vor reveni la nivelul celor din 2019… Toți acești factori vor duce criza alimentară într-o direcție nedorită”, spune Mircea Coșea.
„Creșterea prețurilor la alimente va determina schimbarea calității produselor. Pentru a ține cât de cât în frâu costurile de producție, vor apărea din ce în ce mai multe alimente cu tot felul de înlocuitori sintetici ai cărnii, laptelui, ouălor… ”, a mai adăugat expertul.
Din cauza aprofundării crizei alimentare la nivel global, va exista o cerere tot mai mare pentru produsele bio. Acestea vor ajunge să aibă prețuri prohibitive, deoarece costurile de producere vor fi din ce în ce mai greu de susținut.
„Criza alimentară va însemna pentru marea parte a populației mâncare din ce în ce mai scumpă și de o calitate din ce în ce mai proastă”, conchide Coșea.
Anterior, oamenii de știință au atras atenția că până pe 28 iulie curent, omenirea a consumat toate resursele naturale pe care Pământul le poate produce într-un an.