main logo
740

Experiment: Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă

Cu toţii ne dorim de sărbători o casă plină de lumină şi un brad sclipitor, însă fiţi foarte atenţi. Dintr-o banală greşeală, Crăciunul s-ar putea transforma, într-o tragedie.

Experiment: Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă

Un experiment al pompierilor ne demonstrează că un brad natural arde în totalitate, în doar 15 secunde, de la o singură lumânare aprinsă. Iar posibilele accidente nu se opresc aici, aşa că militarii ne dau câteva sfaturi.

În niciun caz, nu lăsaţi lângă brad făclii, lumânări aprinse, petarde sau artificii, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

O singură scânteie poate fi de ajuns ca pomul de Crăciun să se aprindă, mai ales că acesta se usucă pe zi ce trece după ce îl aducem în casă, din cauza căldurii din interior.

Periculoase pot fi şi instalaţiile electrice vechi sau improvizate, care pot aprinde bradul. Se întâmpla extrem de rapid, ne demonstrează pompierii printr-un experiment făcut într-un mediu controlat. 

De la prima crenguţă arsă şi până când bradul a ars ca o torţă au trecut numai 15 secunde.

Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al ISU BIF: „Important este să amplasăm bradul cât mai departe de sursele de căldură, instalaţiile se pot deteriora, învelişul se poate topi. 

Putem să punem bradul într-un recipient de apă, ca să îl ţinem cât mai proaspăt”.

Şi luminile exterioare pot fi periculoase, mai ales că de obicei sunt agăţate de grinzile de lemn de sub acoperiş.

Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al ISU BIF: „Este important să se folosească aşa cum au fost fabricate, fără să fie lungite sau modificate. Dacă intră apa în ele se poate face scurtcircuit”.

Anul trecut, un scurtcircuit la o instalaţie de brad a provocat un incendiu într-un apartament din Capitală în care dormeau un bărbat şi nepoţelul lui, în vârstă de 4 ani. Bunicul a ajuns atunci cu arsuri la spital.

Şi în noaptea de Revelion din 2017, o femeie a murit, iar copilul ei a ajuns în stare critică la spital după ce băiatul a aprins o petardă lângă brad.

La capitolul petarde şi artificii, trebuie să ştiţi că le puteţi cumpăra doar pe cele pe care scrie F1 sau P1, adică cele care au cel mai scăzut grad de risc.

În realitate însă, la tarabe puteţi să găsiţi o mulţime de articole pirotehnice neconforme.

Doar în ultima lună, poliţiştii au confiscat peste 2 tone de petarde şi artificii, un adevărat pericol pentru cei care le-ar fi cumpărat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării