main logo
765

Efect secundar neașteptat al COVID: Unii bolnavi nu mai percep durerea

Printre efectele secundare declanșate de infectarea cu SARS-Cov-2, medicii de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG) au observat un fenomen pe care îl numesc „surprinzător”: „o scădere semnificativă sau chiar dispariția percepției durerii”, conform unui studiu publicat în revista științifică Pain.

Efect secundar neașteptat al COVID: Unii bolnavi nu mai percep durereaFoto: Hepta

Trei pacienți cu vârste cuprinse între 67 și 84 de ani, monitorizați „din cauza unor dureri oncologice severe, refractare la tratamentul cu opioide, au observat o reducere sau chiar dispariția durerii la scurt timp după infectare”. Un fenomen care este doar temporar: durerea a revenit treptat pe măsură ce s-au vindecat de COVID, transmite Știri.md cu referire la alephnews.ro.

„Până acum era mai degrabă acceptat că mai mulți factori legați de COVID-19 agravează durerea cronică”, se arată în comunicatul HUG.

Cercetătorii au expus două ipoteze

Reducerea sau chiar eliminarea durerii resimțite s-ar datora unei disfuncții a sistemului nervos. Cercetătorii de la Geneva au înaintat două ipoteze. În primul rând, o disfuncție a cortexului insular, care joacă un rol important în „conștientizarea” percepțiilor interne. 

„O disfuncție a acestei zone, datorată unui efect direct al virusului SARS-CoV-2, sau o consecință a furtunii inflamatorii pe care o poate genera Covid-19 ar putea fi responsabilă pentru o percepție modificată, sau chiar absentă, a durerii”.

A doua ipoteză: „Sars-CoV-2 ar putea crea o disfuncție periferică, adică la nivelul măduvei spinării. Virusul ar putea interfera cu transmiterea mesajului nervos care provoacă durere.”

Autorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile. Dar, dacă descoperirile lor ar fi confirmate, „ar putea deschide noi căi de cercetare și terapie”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării