main logo
363

După eșecurile din Sudan și Madagascar, trolii ruși și-au mutat operațiunile în Africa de Sud

”Experții politologi” angajați de companiile deținute Evgheni Prigojin, cunoscut drept ”bucatarul lui Putin”, continuă să susțină regimurile de guvernământ în alegerile din țările africane, în ciuda recentelor campanii eșeuate din Madagascar și Sudan.

După eșecurile din Sudan, trolii ruși și-au mutat operațiunile în Africa

Următorul obiectiv al ”consultanților politici” ruși este Africa de Sud, potrivit unei anchete realizate de Centrul ”Dosier” și ziarul sud-african Daily Maverick, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro.

Potrivit ziaristilor, în ianuarie, biroul de la Sf. Petersburg al consultantului politic Peter Bîckov, apropiat de Prigojin, a trimis ”consulatnați ”în Africa de Sud sub auspiciile Asociației de cooperare internațională Afric și a ”Centrului Internațional Anticriză”.

Ambele organizații sunt filiale ale firmei lui Prigojin, cunoscuta drept ”fabrica de troli”. Unul dintre „consultantii” organizatiei Afric este Maxim Șugalei, care a lucrat în Madagascar în timpul alegerilor prezidențiale și este cunoscut că a ănghitit mai multe hârtii la ședința comisiei electorale de la Adunarea Legislativă din St. Petersburg în anul 2002, astfel încât acestea sa nu fie prezentate instanței.

Potrivit Centrului Dosier, scopul consultanților politici ruși in Africa de Sud este sa sprijine Partidul Congresului Național African (CNA) la alegerile parlamentare din 8 mai și de a faca propaganda defaimatoare la adresa partidelor de opoziție ale Alianței Democrate (DA) și ”Luptatorilor pentru Libertatea Economica” (EFF).

CNA a contribuit la vremea sa la lupta împotriva apartheidului, dar acum este zguduit  de un sir de scandaluri de corupți. După scandalul privind deturnarea proprietății de stat, președintele republicii, Jacob Zuma, a fost forțat să demisioneze în februarie 2018.

Alianța Democratică este un partid liberal de opoziție, care este susținut de reprezentanți ai clasei de mijloc de origine africană și europeană, iar partidul de stânga EFF este al treilea cel mai influent în Africa de Sud.

Documentul, în care este formulat obiectivul consultantilor lui Prigojin, contine planuri de „discreditarea in retorica publice” a liderilor partidelor de opoziție, organizarea de campanii stradală cu caricaturi ale liderului EFF Julius Malem, „crearea de demotivatoare, desene animate și alte materiale de discreditare pe Internet”.

În același timp, consilierii politici rusi descriu „sprijiul de consultanță” drept „un alt caz de succes, care demonstreaza calitatea deosebită a activității specialiștilor companiei”.

Până în prezent, organizațiile de monitorizare nu au observat nicio influență serioasă asupra CNA din exterior. Potrivit unui reprezentant al Media Monitoring Africa, care colaboreaza cu Comisia Electorală Independentă pentru a monitoriza dezinformarea, partidul a creat cateva conturi-clona pentru a retrimite mesaje, dar acestea nu au câștigat înca suport masiv.

Între timp, potrivit Centrului Dosier, Prigojin si emisarii sai caută alte oportunități în Africa de Sud. Printre acestea se numără și tranzacțiile cu Zana Gold pentru noi mine de aur, tantalit, cupru și crom în Zimbabwe; negocieri cu Africa de Sud privind complexul militar-industrial, in special livrari de muniții și arme cu țeava scurta; negocierile privind cumpărarea integrală sau achiziționarea unor pachete de control în cea mai importantă companie de ambalaje industriale precum MCG Industries, care deservește companii importante precum Heineken, Nestlé și Tiger Foods; o propunere din partea companiei Choyal Investment privind achiziționarea și dezvoltarea în comun a 18 clădiri de birouri intr-un parc industrial etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării