main logo
1307

Dunele fosile din Abu Dhabi, vechi de 150.000 de ani, ar putea fi dovada Potopului Biblic

Regiunea Al Wathba din Abu Dhani găzduiește unele dintre cele mai impresionante creații ale naturii - dunele fosile - formate cel mai probabil pe parcursul a zeci de mii de ani. Aceste forme de relief ar putea fi dovada Potopului lui Noe.

Dunele fosile din Abu Dhabi ar putea fi dovada Potopului BiblicFoto: Libertatea.ro

Una dintre atracțiile mai neobișnuite din Al Wathba nu este opera oamenilor ci o formă de relief creată în zeci de mii de ani de către forțele naturii și oferă o perspectivă asupra modului în care actuala criză climatică ar putea remodela lumea noastră, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro

Dunele fosile din Abu Dhabi se ridică din deșertul înconjurător ca valurile înghețate dintr-un ocean agitat. 

Deși aceste relicve geologice au supraviețuit timp de secole în mijlocul pustiului, ele au fost deschise gratuit pentru vizitatori în 2022, ca parte a eforturilor Agenției de Mediu a Emiratelor de a le conserva într-o zonă protejată.

Pe drum sunt aplasate indicatoare care oferă câteva informații simple despre știința din spatele creării dunelor. În esență, umiditatea din sol a determinat carbonatul de calciu din nisip să se întărească, apoi vânturile puternice le-au modelat, în timp, în forme neobișnuite.

Dar este mult mai mult decât atât, spune Thomas Steuber, profesor la Departamentul de Știința Pământului al Universității de Știință și Tehnologie Khalifa din Abu Dhabi, care și-a petrecut o mare parte din lockdown-ul Covid studiind dunele.

„Este o poveste destul de complexă”, spune Steuber pentru CNN.

Steuber spune că generațiile de dune au fost create de cicluri ale erelor glaciare și ale dezghețurilor care au avut loc cu 200.000, până la 7.000 de ani în urmă. Nivelul oceanelor a scăzut atunci când apa a ajuns la nivelul calotelor polare și în perioadele mai secetoase, iar dunele s-ar fi acumulat pe măsură ce nisipul a fost adus de vânt din Golful Persic.

Steuber spune că dunele fosile, care apar în Emiratele Arabe Unite și pot fi găsite și în India, Arabia Saudită și Bahamas, au avut nevoie probabil de mii de ani să se formeze. 

Dar, în ciuda protecției oficiale oferite de autoritățile din Abu Dhabi, eroziunea care a dat fiecăreia forma sa unică va duce în cele din urmă la dispariția lor. 

„Unele dintre ele sunt destul de masive, dar în cele din urmă vântul le va distruge. Sunt în esență pietre, dar uneori le poți fărâma cu mâinile. Este un material destul de slab.” 

De aceea, la Al Wathba, vizitatorii sunt acum ținuți la o oarecare distanță de dune, însă suficient de aproape pentru a aprecia frumusețea lor.

Dunele misterioase, o posibilă consecință a Potopului 

„Există destul de multe întrebări interesante despre schimbările nivelului mării în timpul erelor glaciare recente la care trebuie să răspundem și este foarte important pentru înțelegerea geomorfologiei actuale a coastei Emiratelor. Este, în mod evident, o analogie pentru viitoarele schimbări ale nivelului mării”.

Și, spune Steuber, dunele ar putea fi o dovadă a inspirației din spatele poveștii potopului lui Noe, care figurează în Coran, Biblie și Tora, textele celor trei religii majore care au apărut din Orientul Mijlociu.

„Posibil, aceasta a fost inundarea Golfului Arabic la sfârșitul erelor glaciare, deoarece creșterea nivelului mării a fost foarte rapidă” 

„Cu un Golf Persic uscat, râurile Tigru și Eufrat s-ar fi deversat în Oceanul Indian, iar ceea ce este acum Golful ar fi fost o zonă joasă destul de fertilă, care acum 8.000 de ani ar fi fost locuită, iar oamenii ar fi experimentat această creștere rapidă a nivelului mării”, mai spune Steuber

Acest eveniment este posibil să fi stat la baza cărților sfinte ale celor trei religii locale, a încheiat omul de știință.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării