main logo
645

Directorul Liceului Orizont din Comrat, în fața judecătorilor

Emoții pentru unul dintre cei 7 profesori turci, expulzați acum jumătate de an.

Directorul Liceului Orizont din Comrat, în fața judecătorilor

Directorul liceului Orizont din Comrat urma să-și afle sentința, însă după o ședință ce a durat aproape șapte ore judecătorii au decis să ia o pauză până la sfârșitul lunii mai. 

Soția lui susține că bărbatul se simte tot mai rău, acuzând dureri de rinichi, iar rudelor nu li se permite să-i ducă obiecte de primă necesitate, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Galina Tufekci a declarat că, de câteva luni, soțul ei a cerut să fie consultat de un medic, însă administrația de acolo nu-i oferă nici măcar medicamente și intervine doar atunci când starea de sănătate se agravează.

„În ultimele trei luni el a scris o sumedenie de cereri și solicitări, dar până astăzi nu a fost întreprins nimic. S-a ajuns până la aceea că atunci când a avut crize, picurătoarea îi era pusă direct în penitenciar”, Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci.

Femeia ne-a mai spus că administrația penitenciarului nu permite nici rudelor să-i transmită medicamentele de care are nevoie sau alte obiecte de primă necesitate.

„Nu i se permit medicamente. Eu singură am cumpărat. Nimic nu i se permite din ce se bea sau se mănâncă. Eu i-am expediat și o plapumă, dar nu a fost acceptată din cauza că era nouă”, Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci.

Până acum și-au aflat sentințele alți trei profesori turci expulzați. Doi din ei au fost condamnați la 9 ani de închisoare, iar celălalt a primit 6 ani și 6 luni de detenție. 

Cei șapte profesori și angajați de la diferite filiale ale rețelei de licee Orizont se află în închisorile din Turcia din septembrie 2018, atunci când au fost expulzați din țară de către SIS. Aceștia au fost luați din stradă și urcați în dubițe, apoi trimiși cu avionul în Turcia, acuzați că fac parte dintr-o grupare islamistă. 

De partea cealaltă, familiile și apropiații cetățenilor turci au declarat că aceștia au fost expulzați la solicitarea președintelui turc, fiind un fel de răsplată din partea moldovenilor pentru cele 7 milioane de euro, pe care Turcia le-a oferit pentru reparația clădirii Președinției. 

Prezent la Chișinău la inaugurarea sediului, Erdogan a evitat să ofere un comentariu la acest subiect. Avocații din Moldova ai celor șapte profesori s-au adresat în regim de urgență la CEDO, care încă nu s-a pronunțat.

Tot atunci, mai mulți șefi ai instituțiilor europene, dar și reprezentanți ai ONU au cerut autorităților de la noi respectarea procedurilor judiciare și a drepturilor omului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării