main logo
823

Die Welt: România e un stat de țărani și un mare profitor din UE

În articolul „Statul de țărani al Europei trece printr-un boom împiedicat", România este considerată de publicaţia germană Die Welt ca fiind „unul dintre cei mai mari profitori ai UE" și într-o creștere economică substanțială, deși „corupția îi sperie pe investitori".

Die Welt: România e un stat de țărani și un mare profitor din UEFoto: romania-insider.com

Articolul a apărut în ediția de sâmbăta, înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și îi aparține lui Felix Eick, un tânăr jurnalist german de la Axel Springer SE. „Situația e bună între Dunăre și Prut", scrie acesta, transmite Știri.md cu referire la Economica.net.

„Din punct de vedere economic, România a progresat enorm de la aderarea la UE, în 2007. Mai ales în orașele mari și în vest, nivelul de trai a crescut rapid. Produsul intern brut pe cap de locuitor se apropie razant de media UE: de la 34 % la 64 %, după cum relatează Eurostat. În capitala București, populația are peste 140 % din venitul mediu al UE". 

El menționează în continuare creșterea economică record, de 7%, în anul 2017, cea actuală de cca 4%, urmând că aceasta să se învârtă, în continuare, în jurul a 3%, potrivit prognozelor Băncii Mondiale. 

Cei trei factori stimulenți ar fi: subvențiile europene, investițiile directe și o politică fiscală bazată pe consum. 

O dinamică remarcabilă ar avea-o exportul agricol și domeniul IT. Iar faptul că are rezerve de gaz proprii ar scuti România de importuri substanțiale din Rusia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării