main logo
1113

Descoperire şocantă. Fundul Oceanului Planetar s-ar putea dizolva

Un studiu recent, în care au fost analizate sute de date în laborator, arată că activitatea industrială duce la o creștere a acidității apei atât de severă încât ar putea dizolva fundul oceanului în anumite zone.

Descoperire şocantă. Fundul Oceanului Planetar s-ar putea dizolva

Oceanul planetar absoarbe cantități colosale de dioxid de carbon din atmosferă, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.net.

Fără această funcție planeta noastră ar fi avut o creștere de 36 grade Celsius în comparație cu 1 grad de la Revoluția Industrială și până acum.

Cea mai mare cantitate de dioxid de carbon se dizolvă, dar o mica parte produce o reacție chimică în combinație cu apa, rezultând acid carbonic. 

Cu toate că acest fenomen crește aciditatea apei, cantitatea mare de carbonat de calciu format din scoici, corali și alte organisme ce trăiesc pe fundul oceanului poate duce la o periculoasă acidifiere a acestuia.

Noile cercetări sugerează că nivelul de dioxid de carbon din apă este atât de ridicat, încât apa se transformă pas cu pas în acid având posibilitatea de a dizolva tot ce îi stă în cale.

Consecințele sunt încă incerte. Totuși, se pot face presupuneri cu privire la efectele severe pe care acest fenomen le poate avea nu numai asupra mărilor, oceanelor, dar și asupra faunei și a florei. 

David Trossman, cercetător asociat al Universității din Texas-Austin spune că : “Pe măsură ce climatul se schimbă, problema nu va fi doar în legătură cu urșii polari, acidifierea oceanelor sau a recifului de corali”. Cu alte cuvinte, poloarea are efecte atât de dramatice asupra naturii că încă le mai calculăm.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării