De ce să plantezi floarea-soarelui în grădina de flori: Sfaturi utile
O gustare sănătoasă nu vine niciodată fără indicații clare din partea nutriționiștilor. Află de ce să plantezi floarea-soarelui în grădina de flori și de asemenea îți arătăm cum să introduci semințele în dieta zilnică.

Proteine, fibre, vitamine și minerale, toate acestea se regăsesc în semințele de floarea soarelui. Sunt un simbol iconic al verii, astfel că vin ca un bonus atunci când vorbim despre gustări aparte, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.
Semințele de floarea soarelui sunt acele fructe micuțe care sunt produse de petala neagră și uriașă pe care o vedem adesea pe câmpuri sau în grădini. O mână de semințe de floarea soarelui nu sunt doar delicioase, ci țin și de foame.
Sunt nutritive, pline de fibre, grăsimi sănătoase și chiar proteine. În acest articol vorbim despre motivul pentru care sunt o alegere excelentă atunci când vorbim de gustări sau idei de componente în salate.
Potrivit specialiștilor, conțin macro și micro nutrienți, proteine, fibre și grăsimi nesaturate. De asemenea au și vitamina E, fier, zinc, magneziu, cupru, seleniu, mangan și Vitamine B, inclusiv niacină și folați, arată Realsimple.com. Ar trebui consumate aproximativ 28 de grame de semințe de floare soarelui pe zi. Dacă vorbim despre semințele deja decojite, să avem în vedere că 2 linguri și jumătate sunt de ajuns pentru o dietă sănătoasă.
Să plantezi și să crești floarea-soarelui este simplu. Ai nevoie doar de un loc însorit, dar și ferit în același timp. Pământul trebuie să fie unul potrivit, iar compostul nu trebuie să lipsească. Specialiștii spun că este important să protejezi plantele tinere împotriva melcilor și a gândacilor. De asemenea, udarea florilor în mod regulat le ajută să crească.
„Pentru că nu conțin colesterol și oferă o sursă bună de fibre, pot fi benefice pentru sănătate, dacă le alegi pe cele nesărate.”, arată Rhyan Geiger, dietician. Odată ce alegi semințe de floarea soarelui nesărate, adaugi beneficii nenumărate în viața ta de zi cu zi. Dacă ți-ai și plantat propria floarea-soarelui, atunci ești cu adevărat norocoasă.
Cum să plantezi floarea-soarelui
Alege cu grijă soiul, deoarece floarea-soarelui pitică crește până la aproximativ 50 cm, în timp ce soiurile mai înalte pot atinge până la 3 metri înălțime. Poți semăna semințele în ghivece din aprilie și să le plantezi afară câteva săptămâni mai târziu. Udă-le frecvent și, dacă le cultivi pentru înălțime, fertilizează-le săptămânal cu un îngrășământ bogat în azot pentru a încuraja creșterea în înălțime. Este posibil să fie nevoie să susțineți unele dintre soiurile mai înalte cu araci.
Fiind o fantastică sursă de seleniu, semințele încurajează sănătatea tiroidei. Acest mineral se găsește în glanda tiroidă. Studii din 2023 arată că nivelul scăzut de seleniu din corp conduce către boli ale glandei tiroide.
Fibrele, proteinele și grăsimile sănătoase semințele de floarea-soarelui oferă sănătate metabolică. Acești nutrienți ajută la o digestie mai lentă. De asemenea, nu vei mai simți atât de acut dorința de a mânca dulce după masă, spun cei de la Healthline.com. Sunt benefice pentru acele persoane care își fac griji în legătură cu diabetul de tip 2.
În cazul în care căutai remedii pentru prevenirea răcelilor, iată că specialiștii susțin faptul că semințele de floarea soarelui nesărate sunt perfecte în acest sens. Toți macronutrienții pe care îi conțin, acționează ca antioxidanți. Acest lucru ajută la reducerea inflamațiilor din corp.
Semințele de floarea soarelui susțin sănătatea digestivă
Extrem de benefice pentru intestine, conțin fibre insolubile și solubile, ambele aducând un aport către sănătatea digestivă. Fibrele solubile acționează ca prebioticele. De asemenea, susțin sănătatea mușchilor. Grăsimile sănătoase și vitamina E care se găsesc în semințele de floarea soarelui ajută pielea să fie mai strălucitoare și mai sănătoasă.
Ambii nutrienți ofer beneficii anti-inflamatorii pentru piele, în timp ce vitamina E protejează împotriva razelor UV. Pe lângă multe beneficii pe care le au asupra sănătății, semințele de floarea soarelui nesărate chiar te ajută să ai o stare mai bună.
„Magneziul, vitamna B6 și triptofanul din semințele de floarea soarelui ajută la susținerea activității neurotransmițătorilor și a producerii de serotonină, ceea ce aduce o stare de spirit stabilă pe termen lung. De asemenea, ajută la menținerea unui somn odihnitor.
Motive pentru care ar trebui să eviți consumul semințelor de floarea soarelui
Deși aduc nenumărate beneficii pentru sănătate, anumite persoane le evită. Pot provoca alergii, deși este mai puțin comun. Sunt de asemenea bogate în calorii și dacă sunt sărate au și sodiu. Astfel, controlul de zahăr în sânge este mult mai dificil pentru cei cu hipertensiune.
Dacă mănânci prea multe semințe de floarea soarelui riști să crești ingerarea unui metal greu pe nume cadmin. Acesta este absorbit din sol atunci când floarea soarelui crește. Specialiștii susțin că semințele de floarea soarelui nesărate sunt cele mai sănătoase.