main logo
9984

Dacă strănuţi, eşti dat jos din tren: Noul regulament al CFR

Cine strănută, poate fi dat jos din tren. Nu este o glumă, ci o nouă modificare legislativă pusă în dezbatere de Ministerul Trasporturilor prin care călătorii cu simptome de boală nu vor mai putea urca în vagoane. Oamenii spun că este ultima problemă a CFR-ului, care are toalete insalubre în trenuri şi viteză de melc pe şine.

Dacă strănuţi, eşti dat jos din tren: Noul regulament al CFR

Discriminare şi o aberaţie. Aşa au calificat cei mai mulţi călători vestea că simptomele de boală i-ar putea da jos din tren. "Adică dacă e ceva urgent şi eu trebuie să plec, sunt exclusă din societate?", spune o femeie. "Să impună chestia asta? Adică cum? Facem test înainte şi după intrăm în tren? Ar trebui să se impună purtatul măştii", spune o altă femeie. Noul regulament este de fapt o modificare a unei Ordonaţe vechi de aproape 20 de ani, pe care Ministerul vrea s-o alinieze standardelor europene, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

"Dacă ai o boală super contagioasă şi intri într-un compartiment, poţi să o împrăştii la toată lumea. Eu cred că e corect şi e o reglementare europeană", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. "Asta nu înseamnă că opreşte cineva trenul să-l lase pe om în câmp", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Pentru CFR, o companie de stat care are probleme mult mai serioase cu igiena şi viteza, măsura pare cel puţin deplasată.

În cel mai recent comunicat, CFR Călători precizează că nu are putere decizională pentru noile modificări şi că în prezent aplică ordonanţa de Guvern 7/2005, care precizează că persoanele care ar putea fi bolnave sau contagioase trebuie să se urce în tren doar dacă îşi cumpără locurile dintr-un întreg compartiment şi nici nu au voie pe peron. Cum se va aplica noua lege, e un mister. Majoritatea trenurilor nu mai au compartimente şi nu se ştie cine va decide care călători vor fi daţi jos.  

"Şefii de tren, conductorii, nu sunt doctori ca să poată să vadă când ai o boală contagioasă decât dacă aceasta este vizibilă puternic şi ceilalţi călători se plâng că se pot îmbolnăvi şi ei", a declarat Rodrigo Maxim, sindacalist CFR. Simptomele gripei pot fi uşor confundate şi cu o alergie puternică, de exemplu. Infecţioniştii spun că selecţia nu poate fi făcută decât de o persoană cu pregătire medicală. "Dacă nu vorbim de cunoştinţe medicale, dacă nu există un examen clinic, este destul de complicat. Putem însă să ne gândim la un triaj care are caracter general, la fel cum se întâmplă cu copiii care merg la şcoală", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist. În Europa, mai multe companii feroviare de stat au în regulament prevederi privind soarta pasagerilor contagioşi. Iar în China sunt folosite constant scannere speciale pentru a monitoriza sănătatea călătorilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării