main logo
1463

Cum ne protejăm mașina vara. Sfaturile esențiale ale experților

Temperaturile ridicate pot afecta siguranța pe care o oferă mașinile în timpul călătoriilor lungi. Specialiștii oferă câteva sfaturi esențiale despre cum pot fi verificate cele mai „sensibile” componente ale mașinilor în timpul verii.

Cum ne protejăm mașina vara. Sfaturile esențiale ale experțilorFoto: adevarul.ro

Vara, nu doar oamenii au nevoie să își ia măsuri de precauție în fața temperaturilor ridicate, ci și mașinile necesită o atenție specială. Specialiștii oferă câteva sfaturi esențiale pentru îngrijirea acestora înainte de a porni la drum, astfel încât proprietarii să prevină uzura mașinilor și cheltuielile suplimentare, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Întreținerea mașinii nu trebuie să fie neglijată de pe lista pregătirilor de vacanță, arată reprezentanții Asociației Americane de Automobile (AAA), care oferă câteva sfaturi pentru cei care pornesc în călătorii lungi în această perioadă.

Verifică anvelopele și presiunea lor

Șoferii sunt sfătuiți să inspecteze toate cele patru anvelope și, dacă au, și roata de rezervă.

„Caută tăieturi, zgârieturi sau umflături pe lateral. Introdu o monedă între șanțuri pentru a verifica adâncimea lor”, arată AAA.

Presiunea scăzută a pneurilor poate duce la supraîncălzire și chiar explozie pe asfaltul fierbinte. Când anvelopele sunt subumflate, riscul de explozie este mai ridicat, iar comportamentul mașinii devine mai lent și mai imprecis, distanțele de frânare cresc și crește stresul asupra componentelor anvelopei.

„Verifică presiunea anvelopelor când mașina a stat și anvelopele sunt reci. Umflă-le, după nevoie, la presiunea recomandată de producătorul vehiculului. O vei găsi trecută în manualul proprietarului și pe autocolantul de pe rama ușii șoferului. Nu folosi numărul de pe flancul anvelopei”, completează specialiștii.

Zgomotele frânelor pot trimite mașina în service

Frânele mașinii trebuie, de asemenea, verificate. Potrivit specialiștilor, căldura crește temperatura frânelor la fiecare oprire, mai ales în trafic, pe coborâri sau la drum lung.

„Dacă auzi un sunet de frecare sau simți o vibrație când apeși frânele, du-ți vehiculul la un atelier auto pentru o inspecție a frânelor. Un profesionist de service va verifica sistemul de frânare pentru scurgeri de lichid și plăcuțele, discurile, saboții și tamburii”, informează AAA.

Și lichidele mașinii trebuie verificate

În perioada verii este importantă menținerea la un nivel adecvat a lichidelor din motor, care ajută la răcirea componentelor critice.

„Verifică dacă uleiul de motor, lichidul de răcire și lichidele de frână, transmisie și servodirecție sunt la nivelurile corecte pentru funcționarea sigură a vehiculului. Când adaugi lichide, folosește produse care respectă specificațiile menționate în manualul proprietarului. Modelele noi de mașini pot avea transmisii automate sigilate, fără joja de verificare, și servodirecție electrică ce s-ar putea să nu folosească lichid”, transmite AAA.

Bateriile, afectate de căldură și vibrații

Căldura verii poate fi mai dăunătoare pentru bateriile auto decât frigul iernii. Căldura și vibrațiile sunt cei mai mari doi dușmani ai unei baterii, ducând la degradare internă și, în final, la defectare, transmit specialiștii.

Șoferii sunt sfătuiți să fixeze bine bateria pentru a minimiza vibrațiile și să curețe orice depuneri corozive de pe borne și clemele cablurilor.

„Verifică dacă bornele bateriei sunt curate și strânse, iar bateria este bine fixată în compartiment. Dacă vrei să fii sigur că nu rămâi cu farurile stinse pe autostradă, mergi la un service pentru un test de capacitate”, arată AAA.

Specialiștii recomandă în mod special testarea bateriilor mai vechi de trei ani, înainte de a porni în călătorii lungi.

Aerul condiționat esențial pentru confortul pasagerilor

Lamele de ștergător din cauciuc se deteriorează în mod natural în timp. Dacă ștergătoarele lasă urme sau nu reușesc să curețe parbrizul complet, ele trebuie înlocuite.

„Umple rezervorul pentru lichidul de parbriz cu lichid formulat pentru a îndepărta insecte și alte resturi și testează pentru a te asigura că duzele pulverizează adecvat”, transmite AAA.

Specialiștii arată rolul aerului condiționat în menținerea siguranței șoferului. Dacă sistemul nu răcește eficient, poate necesita service.

„Fă un test-drive cu aerul condiționat pornit. Dacă observi o scădere a capacității de răcire, du mașina la un atelier auto pentru diagnoză. De asemenea, verifică și filtrul de habitaclu și înlocuiește-l după nevoie”, arată specialiștii.

Trusa de urgență pentru călătorii lungi

Curelele de transmisie din cauciuc pun în mișcare pompa de apă a motorului și accesorii precum alternatorul și compresorul de aer condiționat, așa că ele ar trebui inspectate și înlocuite atunci când sunt crăpate, lucioase sau destrămate.

„Observă că materialele moderne de curea multi-canelură sau curea de transmisie nu arată semne vizibile de uzură ușor de observat. Ca regulă generală, înlocuiește curelele de transmisie la fiecare 100.000 de kilometri. Inspectează și înlocuiește și furtunurile radiatorului care sunt uzate, casante, umflate sau excesiv de moi. Verifică scurgerile din jurul colierelor de furtun și la radiator și pompa de apă”, arată AAA.

Specialiștii recomandă șoferilor să aibă în mașină o trusă de urgență bine echipată, care să includă o lanternă și baterii noi suplimentare, materiale de prim ajutor, apă potabilă, gustări neperisabile pentru oameni și animale de companie, cabluri de pornire pentru baterie, semnale de urgență sau reflectorizante, o pelerină de ploaie, un set de scule de bază, bandă adezivă, mănuși și cârpe de atelier sau prosoape de hârtie.

De asemenea, să se informeze din timp unde pot găsi, pe traseul planificat, un atelier auto și un tehnician de încredere.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării