main logo
1903

Cum au reușit trei prizonieri să evadeze din închisoarea Alcatraz, în 1962

În ciuda reputației sale de fortăreață, a fost posibil să evadezi din Alcatraz. Tot ce îți trebuia erau inteligență, curaj și 50 de pelerine de ploaie.

Cum au reușit trei prizonieri să evadeze din Alcatraz, în 1962Colaj: Știri.md

Este vorba despre cazul din iunie 1962, când trei deținuți au orchestrat una dintre cele mai celebre evadări din istorie, fugind din închisoarea Alcatraz. Cu un plan minuțios, capete false și o plută improvizată din pelerine, au sfidat supravegherea maximă și au dispărut fără urmă, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Pe 11 iunie 1962, Frank Morris și frații Clarence și John Anglin, toți în jur de 30 de ani, au evadat folosind o plută improvizată, strecurându-se prin găuri ascunse în pereții celulelor, urcând printr-un canal de ventilație până pe acoperiș, și apoi fugind din fortăreața insulară în apele reci și agitate ale Golfului San Francisco.

Ideea că închisoarea de pe insulă este cu adevărat imposibil de evadat este un element-cheie în propunerea președintelui Donald Trump de a redeschide Alcatrazul, la mai bine de 60 de ani după ce Biroul Federal al Închisorilor a închis-o din cauza costurilor ridicate de operare.

„Nimeni nu a evadat vreodată din Alcatraz”, a afirmat Trump luni, în Biroul Oval.

Totuși, deși Morris și frații Anglin nu au fost niciodată găsiți, fanii poveștilor cu proscriși – și chiar unii membri ai familiilor prizonierilor – sunt convinși că aceștia au ajuns pe mal și și-au trăit viețile ascunși de justiție și de ochii lumii.

„Cazul acela pur și simplu nu dispare niciodată”, a spus Art Roderick, un fost mareșal american implicat în anchetă timp de aproape 40 de ani, scrie CNN.

Cum au ajuns la Alcatraz și cum au reușit să evadeze

Morris și frații Anglin au ajuns în cea mai de temut închisoare din America dintr-un motiv simplu: încercaseră să evadeze din toate celelalte locuri în care fuseseră încarcerați, potrivit fișelor FBI. Totuși, complexul federal din California, cunoscut drept „Stânca”, nu le-a frânt nici spiritul, nici obiceiul.

Nici sărăcia nu le plăcea. Documentele FBI arată că frații – care au crescut într-o zonă rurală din Georgia alături de alți 12 frați și surori – aveau împreună peste douăzeci de acuzații, în mare parte pentru spargeri și furturi.

Ultimul jaf comis de Clarence și John a fost cel al unei bănci mici din Columbia, Alabama, potrivit înregistrărilor. Au fost arestați cinci zile mai târziu – împreună cu fratele lor mai mare, Alfred – în timp ce fugeau prin Ohio, primind pedepse federale de 15 ani de închisoare.

Frații Anglin au fost transferați la Alcatraz după o tentativă de evadare din penitenciarul federal din Leavenworth, Kansas, care la acea vreme era cea mai mare închisoare de maximă securitate din Statele Unite. Potrivit oficialilor închisorii, Clarence a încercat să evadeze – cu ajutorul lui John – ascunzându-se într-un set de două lăzi mari de pâine din metal.

Clarence a ajuns doar până la brutăria penitenciarului înainte de a fi prins, arată documentele FBI, dar era genul de soluție creativă care nu-i surprindea pe membrii familiei Anglin. În copilărie, băieții au găsit o metodă de a refolosi o anvelopă spartă umplând gaura cu mușchi, a povestit David Widner pentru CNN.

Când frații Anglin au fost plasați în celule alăturate la Alcatraz, lângă Frank Morris – un alt deținut trimis pe „Stâncă” din cauza evadărilor repetate – o nouă tentativă părea aproape inevitabilă.

Planul de evadare a fost pus la cale timp de șase luni

Pe baza dovezilor strânse și a mărturiei deținutului Allen West – care a făcut parte din conspirație, dar a spus că cei trei au plecat fără el în acea noapte din 1962 – Biroul Federal de Investigații a reconstruit un plan extraordinar, pus la cale încet, timp de șase luni:

Pelerine de ploaie din cauciuc, furate de la alți deținuți, lipite între ele pentru a crea o plută de 1,80 m pe 4,20 m, sigilată cu țevi de aburi;

Un motor de aspirator transformat într-o bormașină electrică;

Linguri pilite, folosite pe post de șurubelnițe;

O concertină – un instrument muzical similar acordeonului – transformată într-un burduf pentru umflat pluta; Morris, despre care anchetatorii spuneau că avea un IQ de 133, a cumpărat-o cu 28,69 dolari din fondul său personal din închisoare.

Cea mai ingenioasă parte a planului ar putea fi considerată realizarea a trei capete false, confecționate din fragmente de ciment, bumbac, păr colectat din frizeria închisorii, lipici și vopsea. Sculpturile improvizate erau grosolane și sinistre, dar suficient de realiste la distanță pentru a păcăli gardienii de noapte că deținuții dormeau în paturi.

„Munca pe care subiecții au depus-o în pregătirea evadării este fantastică”, a declarat agentul special responsabil, Frank L. Price.

Un alt factor care a jucat în favoarea lor a fost starea de degradare a închisorii. Potrivit lui Roderick, existau deja planuri de închidere a penitenciarului extrem de costisitor, iar directorul Olin Blackwell le spunea jurnaliștilor că ar fi nevoie de 5 milioane de dolari pentru ca Alcatraz să fie adus într-o stare corespunzătoare – echivalentul a aproximativ 53 de milioane de dolari în prezent.

„Nu se mai făceau reparații la acel moment. Pui totul cap la cap și așa s-a produs evadarea”, a spus fostul mareșal, iar Biroul Penitenciarelor se confrunta cu dificultăți în a păstra personalul necesar.

Conform documentelor FBI, anchetatorii au descoperit că deținuții au săpat găuri în pereții celulelor forând timp de săptămâni, apoi și-au ascuns lucrările cu cartoane pictate.

Urcând pe conductele unui puț tehnic, au demontat capacele de ventilație, au coborât de pe acoperiș pe o conductă de coș de fum și au sărit gardul.

Au lansat pluta pe care o proiectaseră cu ajutorul unei reviste Sports Illustrated, evadând în întunericul înghețat, arată dosarele guvernamentale.

„N-am întâlnit niciodată în viața mea un caz cu atâtea piste care nu duc nicăieri”, a spus Roderick.

Evadatorii au fost căutați cu bărci, un elicopter și o carte poștală
La doar câteva ore după evadare, anchetatorii au început să cerceteze apele din jurul insulei Alcatraz. Poliția statului a fost pusă în alertă. Garda de Coastă și Corpul de Ingineri al Armatei a adus bărci și un elicopter, conform documentelor FBI.

Directorul Blackwell a ordonat chiar o percheziție completă a Alcatrazului, în eventualitatea în care deținuții nici măcar nu părăsiseră insula.

O sută de soldați și 35 de polițiști militari au periat insula Angel, aflată chiar la nord de Alcatraz, unde Allen West le spusese anchetatorilor că evadații plănuiseră să ajungă.

„Nu s-au găsit dovezi că evadații ar fi ajuns vreodată pe această insulă”, se arată într-un raport FBI.

„Desigur, a devenit cel mai fierbinte subiect în presă la acea vreme. Nu aveam știri prin cablu, dar toate instituțiile media erau fascinate de acest caz”, a declarat ani mai târziu fostul agent FBI John Arend.

Apoi, a apărut prima dovadă că cei trei ar fi putut supraviețui. Dar nu a fost adusă de valuri. A venit prin poștă.

S-au găsit puține dovezi că cei trei ar fi supraviețuit evadării

Carte poștală adresată „Directorului, Închisoarea Alcatraz” a apărut pe 18 iunie, semnată „Frank, Jim, Clarence”, fiecare semnătură fiind scrisă cu altă mână.

FBI-ul a apelat la un expert în grafologie, care a stabilit că semnătura lui „Clarence” era, cel mai probabil, un fals. Nu existau suficiente mostre de scris de la John și Frank pentru a face o comparație, iar FBI a concluzionat că probabil cartea poștală era o farsă inspirată de mediatizarea intensă la nivel global a cazului.

În câteva zile, echipele de căutare care cercetau apele din apropierea insulei Alcatraz, cu vedere clară spre Podul Golden Gate, au găsit puține dovezi legate de evadare, inclusiv o parte dintr-o vâslă improvizată și o porțiune dintr-o vestă de salvare făcută manual, conform documentelor FBI.

Pachete sigilate, fabricate din același material ca pluta, conțineau fotografii personale ale fraților Anglin, adrese ale membrilor familiei și datele de contact ale unui avocat din San Francisco care apărase anterior deținuți de la Alcatraz, arată dosarele. Avocatul le-a spus anchetatorilor că nu a fost niciodată contactat de Morris sau frații Anglin.

Dosarele guvernamentale includ zeci de sesizări din partea unor persoane care pretindeau că i-au văzut pe deținuți, dar niciuna nu a fost confirmată. Ele mai conțin și reticența directorului FBI de atunci, J. Edgar Hoover, de a face publice informațiile pe care le deținea agenția.

„Am încredere că biroul nostru din San Francisco nu oferă presei sau altcuiva un „jurnal pas cu pas” al anchetei. Treaba noastră este să-i găsim pe acești infractori, nu să-i ținem la curent cu progresul nostru.”, scria Hoover într-un memoriu din 13 iunie.

Familia Anglin este convinsă că, în ciuda faptului că FBI-ul a publicat sute de pagini de documente despre caz, agenția evită încă să spună tot adevărul.

FBI: „Se presupune că sunt morți”

Widner a aflat pentru prima dată de povestea unchilor săi în 1977, când patru agenți FBI i-au vizitat casa și i-au cerut mamei sale, Marie, informații despre ce s-a întâmplat cu frații ei, Clarence și John Anglin.

Doi ani mai târziu, FBI a închis ancheta, afirmând că nu a găsit nicio dovadă că Morris și frații Anglin au supraviețuit tentativei de evadare. „Se presupune că sunt morți”, se arăta într-un memoriu din 1979.

Însă Serviciul U.S. Marshals, responsabil cu capturarea fugarilor, nu a închis niciodată dosarul.

Posterele cu „wanted” ale celor trei se regăsesc și astăzi pe site-ul instituției, iar guvernul a realizat chiar portrete generate pe computer pentru a ilustra cum ar fi arătat bărbații în jurul vârstei de 85 de ani.

Așa-zise dovezi că sunt în viață continuă să apară

Presupunerea că Morris și frații Anglin n-ar fi putut supraviețui curenților periculoși și apei înghețate din Golful San Francisco a fost pusă sub semnul întrebării în 2003 dintr-o sursă neașteptată: televiziunea reality.

Emisiunea științifică MythBusters de pe Discovery Channel a lansat propria plută din pelerine de ploaie de pe Alcatraz, replicând cât mai fidel instrumentele și condițiile evadării din 1962.

Urmând curenții golfului spre vest, către Podul Golden Gate – și nu traseul presupus anterior spre nord, către Insula Angel – prezentatorii Adam Savage și Jamie Hyneman au reușit să ajungă cu succes la țărm, în Marin Headlands, cu ambarcațiunea lor improvizată, concluzionând că supraviețuirea celor trei era „pe deplin posibilă”.

Un deceniu mai târziu, cercetători olandezi au folosit modele computerizate pentru curenții golfului și au descoperit că frații și Morris ar fi putut ajunge în siguranță în zona Podului Golden Gate dacă plecau între orele 23:00 și miezul nopții. Oficialii închisorii credeau că evadarea a avut loc între 22:30 și 23:00, potrivit declarațiilor oferite FBI-ului.

Trecerea curenților ar fi dus apoi orice resturi din călătoria lor înapoi spre Insula Angel, au concluzionat cercetătorii. „Nu știm cât de buni erau la vâslit, dar presupun că, dacă ai vreodată un surplus de energie, e într-o astfel de situație”, a spus coautorul studiului Rolf Hut, de la Universitatea de Tehnologie Delft.

După mai bine de 40 de ani, pistele continuă

La peste patru decenii după ce FBI-ul a transferat ancheta Serviciului U.S. Marshals, continuă să apară indicii. Familia Anglin susține că a primit o fotografie, de la un prieten de familie, care i-ar arăta pe frați în Brazilia, în 1975 – însă autoritățile spun că imaginea nu poate fi verificată.

În 2013, FBI-ul a primit o scrisoare care pretindea că ar fi fost scrisă de John Anglin, potrivit KPIX, afiliat CNN. Autorul spunea că ar fi dispus să se predea dacă i s-ar garanta public tratament împotriva cancerului și o condamnare de un an.

Chiar și rudele care cred că cei trei au supraviețuit recunosc că, având în vedere că toți ar avea acum peste 90 de ani, este aproape sigur că nu mai sunt în viață.

„Ori au murit în golf, ori sunt morți până acum”, a spus Roderick.

Trecutul ridică întrebări despre viitorul închisorii

Dramatica evadare din 1962 – care a inspirat filmul cu Clint Eastwood din 1979, Escape from Alcatraz – a întărit, se pare, convingerea procurorului general de atunci, Robert F. Kennedy, că Alcatraz își epuizase utilitatea. El le-a spus reporterilor că este hotărât să o închidă.

„Kennedy nu este de acord cu ideea că Alcatraz ar trebui păstrată ca mijloc de descurajare pentru infractorii periculoși, întrucât alte instituții ar putea îndeplini același rol cu costuri mai mici”, se arată într-un memoriu al FBI, citând un articol din San Francisco Chronicle.

Alcatraz a fost închisă definitiv anul următor, rămânând inactivă până când Serviciul Parcurilor Naționale a început transformarea ei în muzeu, în 1972.

De atunci, fosta închisoare atrage peste un milion de vizitatori anual, fiind una dintre cele mai populare locații din rețeaua Parcurilor Naționale, potrivit Golden Gate National Parks Conservancy.

Însă Trump are o viziune cu totul diferită despre acest loc.

„Alcatraz reprezintă ceva puternic, o forță în ceea ce privește legea și ordinea. Țara noastră are nevoie de lege și ordine; Alcatraz este, aș spune, forma supremă. Vom vedea dacă o putem readuce în prim-plan, la scară mare, cu multe completări”, a declarat președintele.

Widner, nepotul fraților Anglin, a vizitat Alcatraz de mai multe ori. Spune că evită disputele politice, dar nu-i place ideea de a renunța la muzeu pentru a „face Alcatraz măreață din nou”.

„Cred că e o idee proastă. S-ar pierde multă istorie acolo.”, a spus Widner.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării