main logo
496

Copiii din Marea Britanie decid singuri dacă se vaccinează anti-COVID

Adolescenții din Marea Britanie decid singuri dacă vor să se imunizeze anti-COVID sau nu. Măsura anunțată de Guvernul de la Londra are rolul de a încuraja vaccinarea în rândul tinerilor.

Copiii din Marea Britanie decid singuri dacă se vaccinează anti-COVIDFoto: Getty Images

Copiii din Marea Britanie decid singuri dacă se vaccinează anti-COVID.

Hotărârea vine pe fondul creșterii cazurilor de COVID cu varianta Delta. În Marea Britanie, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 35.000 de cazuri noi de îmbolnăvire și 49 de decese. Totodată, în Marea Britanie, 66,7% din populație este vaccinată cu schemă completă.

Astfel, de la 16 ani, adolescenții pot decide singuri dacă se vaccinează sau nu, fără să aibă nevoie de acordul părinților. De la 12 ani ei pot lua această decizie dacă arată că înțeleg ce înseamnă imunizarea.

În Marea Britanie, s-a dat această posibilitate adolescenților, deoarece ei s-au lovit de multe ori de opoziția părinților - mare parte din ei participanți la protestele anti-vaccinare care au avut loc în ultimele luni.

Imunologul Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat la Digi24 că decizia a fost luată în baza unui precedent, deoarece într-un proces din anii '80 s-a hotărât ca tinerii care pot demonstra că înțeleg un act medical, să poată lua o decizie cu privire la el.

"Legat de vaccinarea tinerilor și făcând parte din primul centru de vaccinare din Oxford dedicat tinerilor peste 16 ani, la clinica de aici au venit și foarte mulți neînsoțiți de părinți, tocmai pe această abilitate de a obține vaccinul fără consimțământul părinților. Sunt și mulți care vin cu părinții, sunt și afecțiuni medicale care necesită prezența lor.

Și pentru adulți, în Marea Britanie, vaccinarea a mers pe încredere. Dacă cineva a vrut să se vaccineze, i-a fost ușor să o facă, nu sunt necesare nici dovada vârstei sau a domiciliului, nici numărul de înregistrare la sistemul de sănătate", a spus Ștefan Dascălu.

Numărul deceselor din Marea Britanie – 49 în ultimele 24 de ore la 35.000 de noi cazuri – comparativ cu România, e evident că aceste vaccinuri funcționează și sunt eficiente contra variantei Delta, care este mai agresivă, a adăugat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării