main logo
527

Confederația Elvețiană marchează ziua națională. Istoria țării

Astăzi este ziua națională a Confederației Elvețiene. Elveția este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome, cu capitala federală la Berna.

Confederația Elvețiană marchează ziua națională. Istoria țăriiConfederația Elvețiană marchează ziua națională. Istoria țării

Țara se situează în partea de vest a Europei Centrale, unde se învecinează cu Germania la nord, cu Franța la vest, cu Italia la sud, și cu Austria și Liechtenstein la est, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Elveția nu are ieșire la mare și este împărțită între Munții Alpi, Platoul Elvețian și Munții Jura, întinzându-se pe o suprafață de 41.285 km². Deși Alpii ocupă cea mai mare parte a teritoriului, populația elvețiană de aproximativ opt milioane de persoane este concentrată mai ales în zona Platoului, unde se află marile orașe. Între aceste orașe se numără orașele globale și centrele economice Zürich și Geneva.

Confederația Elvețiană are o lungă istorie de neutralitate armată — nu a mai fost în stare de război din 1815 — și a aderat la Națiunile Unite abia în 2002. Ea urmărește, însă, o politică externă activă și este frecvent implicată în procesele de pace din toată lumea. Elveția este și locul unde s-a născut Crucea Roșie și este sediul mai multor organizații internaționale, inclusiv al doilea birou al ONU din lume ca mărime. La nivel european, este membru fondator al Asociației Europene a Liberului Schimb și face parte din Spațiul Schengen – deși nu este membră a Uniunii Europene, și nici a Spațiului Economic European.

Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume după PIB pe cap de locuitor, și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă (în termeni de bunuri financiare și nefinanciare) din toate țările lumii. Zürich și Geneva au fost clasate pe locurile doi, respectiv opt în clasamentul calității vieții. Este al douăzecilea cel mai mare exportator și al optsprezecelea cel mai mare importator de bunuri.

Elveția cuprinde trei mari regiuni lingvistice și culturale: germană, franceză, și italiană, la care se mai adaugă văile vorbitoare de retoromană. De aceea, elvețienii, deși predominant germanofoni, nu formează o națiune în sensul unei identități etnice și culturale. Sentimentul de apartenență la o țară comună se bazează pe un fundal istoric, pe valori comune (federalismul și democrația directă) și pe simbolistica alpină. Înființarea Confederației Elvețiene este datată prin tradiție la 1 august 1291, când se sărbătorește și ziua națională.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Confederaţia Elveţiană au fost stabilite la 2 septembrie 1992. În perioada lunilor ianuarie – iulie 2017, volumul schimburilor comerciale moldo – elveţiene a înregistrat 32,6 mln de dolari SUA. Exporturile au însumat 14,6 mln de dolari SUA, iar importul a constituit 18 mln de dolari SUA.

Confederaţia Elveţiană acordă asistenţă Republicii Moldova prin intermediul Agenţiei elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). La 12 februarie 2016, SDC, în parteneriat cu Biroul pentru Relaţii cu Diaspora al Cancelariei de Stat şi Organizaţia Internaţională a Migraţiei a lansat programul Diaspora Engagement Hub, care oferă 39 granturi tematice, în valoare totală de 125 mii de franci elveţieni pentru proiecte de susţinere a diasporei şi atragere a capitalului uman. Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare este în proces de elaborare a unei noi Strategii de cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018 – 2021.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării