main logo
2769

Comisar UE, şocat de pericolele produselor vândute pe Shein şi Temu

Comisarul european pentru Justiţie, Michael McGrath, şi-a exprimat şocul faţă de toxicitatea şi pericolele unor produse vândute de Shein şi Temu, în contextul unor acţiuni stricte împotriva acestor populare platforme de retail chinezeşti.

Comisar UE, şocat de pericolele produselor vândute pe Shein şi TemuImagine simbol

Având în vedere cele 12 milioane de colete cu valoare redusă care sosesc zilnic în UE de la comercianţi online din afara blocului comunitar, Michael McGrath a promis să intensifice măsurile împotriva vânzării de produse care încalcă flagrant legea, transmite Știri.md cu referire la epochtimes-romania.com.

Oficialul aşteaptă rezultatele iminente ale unei operaţiuni de tip „client misterios” desfăşurate la nivelul întregii UE, pentru a verifica şi mai departe dovezile deja strânse conform cărora comercianţii chinezi eludează legile europene.

Printre cele mai grave exemple întâlnite de McGrath s-au numărat suzete pentru bebeluşi cu mărgele care se desprind uşor, reprezentând un pericol de sufocare, deoarece nu aveau orificiul de dimensiune reglementară care ar permite unui copil care o înghite accidental să continue să respire.

Printre alte produse menţionate de eurodeputaţi într-un raport publicat luna aceasta se numără pelerine de ploaie pentru copii cu substanţe chimice toxice, ochelari de soare fără filtru UV şi pantaloni scurţi pentru copii cu şnururi mai lungi decât limita reglementată, care reprezintă un pericol de împiedicare.

De asemenea, au fost descoperite produse cosmetice ce conţin butylphenyl methylpropional, cunoscut şi sub numele de Lillal, care este listat de UE drept o substanţă „cu risc foarte mare” şi care este interzisă din 2022, din cauza îngrijorărilor privind impactul asupra fertilităţii şi dezvoltării fătului. Anul trecut, Guvernul Marii Britanii a sfătuit consumatorii să elimine orice produs care conţine acest ingredient.

„Sunt şocat de aceste lucruri şi cred că avem datoria de a proteja consumatorii europeni”, a declarat McGrath.

Autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorului trimit alerte rapide în întreaga UE cu privire la produse nealimentare nesigure, printr-un serviciu numit Safety Gate, deschis şi pentru plângerile consumatorilor.

Anul trecut, Safety Gate a primit un număr record de 4.137 de alerte, dintre care peste o treime au vizat produse cosmetice, urmate de jucării, aparate electrice, produse auto şi chimice.

În timp ce grupurile de protecţie a consumatorilor sunt preocupate de siguranţă, McGrath este îngrijorat şi de faptul că aceste platforme, care au cunoscut o creştere explozivă în ultimii doi ani, dăunează afacerilor locale prin concurenţă neloială.

Datele UE arată că 12 milioane de articole cu valoare redusă intră zilnic în bloc, totalizând 4,6 miliarde de colete sub 150 euro pentru anul 2024 – dublu faţă de 2023 şi de trei ori mai multe decât în 2022.

Printre măsurile pe care UE le ia în considerare se numără eliminarea pragului de 150 euro pentru scutirea de taxe vamale şi introducerea unei taxe de procesare pentru fiecare colet, care ar putea descuraja achiziţiile de valoare redusă şi ar contribui la acoperirea costurilor suplimentare ale investigațiilor vamale.

Această măsură ar reflecta situația din SUA, unde Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a elimina pragul de 800 USD pentru scutirea de taxe vamale, într-un atac împotriva vânzătorilor chinezi. Cumpărătorii americani trebuie să plătească o taxă suplimentară de 30% sau minimum 50 USD pe articol după 1 iunie anul acesta.

De asemenea, este posibilă crearea unei autorități vamale la nivelul UE pentru a face față problemelor sistemice.

McGrath a declarat că „rămâne de văzut” dacă subiectul va fi ridicat la un summit UE-China la Beijing pe 25 iulie, dar intenționează să îl abordeze personal.

Compania Temu a venit cu o reacție oficială privind declarațiile comisarului.

„Temu ia foarte în serios siguranța și conformitatea produselor. Dispunem de un sistem de verificare a vânzătorilor, de monitorizare proactivă și de retrageri reactive pentru a preveni, detecta și elimina produsele nesigure. Colaborăm îndeaproape cu organizații de testare și certificare recunoscute la nivel mondial, inclusiv TÜV SÜD, Eurofins, SGS și Bureau Veritas, pentru a ne asigura că produsele oferite de vânzătorii terți respectă toate standardele de siguranță și calitate", a declarat un purtător de cuvânt al Temu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării