main logo
312

Coloană impresionantă de pelerini, surprinsă spre Putna

Pe 2 iulie, la Mănăstirea Putna a avut loc o slujbă religioasă prilejuită de împlinirea a 515 ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare.

Coloană impresionantă de pelerini, surprinsă spre PutnaFoto: newsbucovina.ro

Lăcașul de cult a fost neîncăpător pentru cei care au vrut să se închine la mormântul voievodului, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Cel mai emoţionant eveniment organizat pe 2 iulie, când s-au împlinit 515 ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare, a avut loc la Mănăstirea Putna, despre care Mihai Eminescu spunea că este Ierusalimul neamului românesc. 

Marţi dimineaţă, peste 500 de pelerini îmbrăcaţi în costume populare au mers pe jos de la intrare în comuna Putna, până la lăcaşul de cult, pentru a asista la Sfânta Liturghie. 

În fruntea coloanei se aflau patru călăreţi. Printre pelerini s-au numărat iniţiatorul Programului Ştefanian, preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, precum şi mai mulţi primari liberali. 

Peste 3.000 de pelerini au asistat la slujba de la Mănăstirea Putna.  

Participanţii purtau steaguri tricolore, iar pe traseu au interpretat cântece religioase. Preşedintele Flutur a spus despre pelerinajul de la Putna că reprezintă „o formă de omagiere şi respect pentru înaintaşi”.  

La mănăstire, pelerinii au fost întâmpinaţi de stareţul Velnic Melchisedec şi de buciumaşi. Stareţul a spus că doctorul veneţian Matteo Muriano scria despre Ştefan cel Mare că „este mult-iubit de supuşii săi, veşnic treaz şi darnic”. Asta s-a întâmplat cu doi ani înainte ca domnitorul să treacă la cele veşnice. 

„Ceea ce aţi făcut dumneavoastră astăzi nu este altceva decât că aţi intrat în dragostea şi iubirea lui. Aţi intrat în dragostea şi dărnicia lui. Aţi dăruit din timpul dumneavoastră şi aţi venit cu drag la mormântul Sfântului Ştefan”, a spus stareţul mănăstirii. 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, între care se aflau Înalt PreaSfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înalt Preasfinţitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, PreaSfinţitul Ignatie, episcopul Huşilor. 

Credincioşii s-au închinat la moaştele sfinţilor Iacob Putneanul, Nectarie, Silă, Natan, Paisie şi Arsenie, la cele ale Sfinţilor trei ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigore Teologul şi la o icoană a Maicii Domnului adusă din Basarabia.



Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării