Civilii ucraineni deținuți în Rusia, obligați să muncească pentru armata rusă
Mii de civili ucraineni sunt deținuți în Rusia, în anexe nou construite ale penitenciarelor rusești sau în teritoriile ucrainene ocupate. Cei mai mulți nu au niciun statut legal, relatează AP.
Un document guvernamental obținut de agenția americană arată planuri de a construi alte 25 de centre de detenție pentru acești civili până în 2026, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Adesea aceștia sunt reținuți fără nicio acuzație. În cazul altora, motivele invocate sunt că sunt teroriști, combatanți sau persoane care "se opun operațiunii militare speciale". Sute de persoane sunt folosite pentru muncă forțată de către armata rusă, precum săparea tranșeelor și a altor fortificații, dar și a gropilor comune.
Deținuții sunt supuși torturii care include electroșocuri și bătăi în urma cărora se aleg cu cranii fracturate și coaste rupte, iar unii mor din cauza rănilor.
Relatările unor foști deținuți sau prizonieri de război, precum și imagini din satelit, rețelele de socializare, documentele guvernamentale și copiile scrisorilor transmise de Crucea Roșie, confirmă detenția pe scară largă și abuzuri împotriva civililor.
Unii civili au fost reținuți timp de câteva zile sau săptămâni, în timp ce alții sunt dispăruți de mai bine de un an.
Civili ucraineni închiși în coloniile penitenciare rusești
O nouă clădire în incinta Coloniei penitenciare nr. 2 din regiunea Rostov, în estul Rusiei, are în prezent cel puțin două etaje, fiind despărțită de închisoarea principală printr-un zid gros.
Doi avocați ruși pentru drepturile omului aflați în exil au declarat că este puternic păzită de soldați și vehicule blindate.
Aceasta se numără printre cele cel puțin 40 de centre de detenție în Rusia și Belarus, în timp ce pe teritoriul ucrainean ocupat există 63 astfel de închisori în care sunt ținuți civili ucraineni, potrivit unei hărți AP realizată pe baza datelor furnizate de foști prizonieri, Inițiativa media ucraineană pentru drepturile omului, respectiv Gulagu.net, un grup rus pentru drepturile omului.
Guvernul ucrainean a fost în măsură să confirme detaliile juridice a puțin peste 1.000 de persoane care se confruntă cu acuzații.
Cel puțin 4.000 de civili sunt deținuți în Rusia și cel puțin la fel de mulți sunt închiși în teritoriile ocupate, potrivit activistului rus în exil Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net. Osechkin a arătat AP un document oficial potrivit căruia 119 persoane ''care se opun operațiunii militare speciale'' din Ucraina au fost transferate în principala colonie penitenciară din regiunea rusă Voronej.
În total, guvernul ucrainean crede că aproximativ 10.000 de civili ar putea fi reținuți, potrivit negociatorului ucrainean Oleksandr Kononeko, pe baza mărturiilor celor apropiați, precum și a interviurilor cu civili eliberași și cu soldați ucraineni care s-au întors în urma schimburilor de prizonieri.
„Nu-i avem pe acești oameni, voi sunteți cei care mințiți", a declarat Kononeko că susțin autoritățile ruse despre încarcerarea civililor ucraineni.
Documentul guvernamental obținut de agenția americană indicând planuri de a construi alte 25 de centre de detenție pentru acești civili până în 2026 este o altă reflectare a ceea ce analiștii de război au descris ca fiind viziunea Rusiei pentru un război prelungit, după ce rezistența ucraineană a spulberat speranța Moscovei de a obține o victorie rapidă, notează Insider
Dara Massicot, expert în armata rusă la think tank-ul RAND Corporation, a subliniat că legile revizuite ale Rusiei privind recrutarea sunt o indicație a faptului că guvernul "parcurge metodic un proces pentru a trece la o pregătire mai mare și la un război prelungit".
Povestea unui ucrainean acuzat de spionaj
Artem Baranov, un agent de securitate, a fost arestat după ce soldații ruși au năvălit în apartamentul său dintr-o localitate ocupată de ruși în regiunea Herson, în luna august. În ziua precedentă ieșise să-și plimbe câinele. O lună mai târziu, rudele au aflat că fusese transferat într-o închisoare din Sevastopol, Crimeea.
Abia patru luni luni mai târziu familia ucraineanului a mai avut vești despre el, și anume de la familia unui alt deținut cu care Baranov era coleg de celulă într-o închisoare din regiunea Rostov.
"Când a fost reținut, se afla pe teritoriul țării sale. Au deliberat până ce le-a venit ideea să inventeze un caz penal împotriva lui pentru spionaj", a spus un membru al familiei despre acuzația care a venit în octombrie, după ce Rusia a pretins că a anexat în întregime patru regiuni ucrainene deși nu le ocupase decât parțial.
Sclavi pentru săparea tranșeelor
Sute de civili ajung într-un loc potențial mai periculos decât închisorile: tranșeele din Ucraina ocupată, scrie AP.
Acolo, ei sunt forțați să construiască apărări pentru soldații ruși, potrivit mai multor persoane care între timp au reușit să scape din custodia rusă. Printre acestea se numără o funcționară din administrația civilă, reținută în octombrie 2022 în regiunea Zaporojie, motivul probabil fiind faptul că este căsătorită cu un soldat ucrainean.
Soldații ruși au năvălit în casa ei și i-au cerut să le dezvăluie informații despre soțul ei, înfășurându-i capul într-o o pungă de plastic, lovind-o în cap cu o sticlă plină cu apă și strângându-i un cablu în jurul gâtului.
De asemenea, au scos-o din celulă și au plimbat-o prin oraș pentru a identifica localnici pro-ucraineni, ceea ce ea nu a făcut.
Trei luni mai târziu, fără nicio explicație, femeia a fost condusă la un punct de control pustiu, unde o aștepta o echipă de știri rusească. Aici i s-a ordonat să se țină de mână cu alți doi deținuți ucraineni și să meargă aproximativ 5 metri spre Ucraina, pentru a da impresia că sunt eliberați.
Doar că la finalul filmării soldații ruși i-au urcat într-un camion și i-au dus la o intersecție din apropiere (Berdiasnk). Unul dintre ei le-a pus lopeți în mâini.
„Acum veți face ceva pentru binele Federației Ruse”, le-a spus el.
Femeia a săpat tranșee până la jumătatea lunii martie împreună cu mai mult de o duzină de civili ucraineni, între care un antreprenor, un student, un profesor și muncitori din domeniul utilităților.
AP a confirmat prin imagini din satelit noile tranșee săpate în zona în care funcționara și un bărbat din acel grup au declarat că au fost reținuți. Acesta a cerut anonimatul deoarece rudele sale trăiesc încă sub ocupație.
„Uneori am lucrat acolo chiar și 24 de ore pe zi, când venea o inspecție", a spus el.