main logo
579

Cine dețin cele mai mari cote ale creditelor neperformante în Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat în cadrul unui interviu pentru mass-media că la sfârșitul lunii noiembrie 2018 ponderea creditelor neperformante era în medie de 13,4% în sectorul bancar, în scădere „față de începutul anului 2018 cu 5,0 puncte procentuale”.

Cine dețin cele mai mari cote ale creditelor neperformante

Astfel pe 30 noiembrie 2018, soldul datoriei la credite neperformante (suma de bază) constituia 4,73 miliarde lei (circa 13,4% din total), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

Cota cea mai mare la Victoriabank şi Moldindconbank

Potrivit datelor BNM, cea mai mică cotă a datoriei la creditele neperformante înregistrau băncile Procreditbank - 5,07% şi Eurocreditbank - 5,4%. Ultima este şi cea mai mică din ţară.

La polul opus se află două din cele mai mari trei bănci din Moldova, Moldindconbank cu o cotă de 22,46% şi Victoriabank cu o cotă-record de 32,46%.

„Indicatorul de credite neperformante a înregistrat valorile actuale din câteva motive. În primul rând, pe parcursul anilor 2016-1017 am avut o scădere a valorii portofoliului total de credite bancare. Pe acest fundal, odată cu rambursarea creditelor calitative din portofoliul băncilor și înlocuirea lentă a lor cu credite noi, ponderea relativă a creditelor neperformante a crescut. De asemenea, în urma controalelor totale derulate la băncile licențiate, în unele cazuri unele credite existente deja au fost recalificate din motive prudențiale", explică în interviu guvernatorul BNM.

Portofoliul de credite neperformante este în scădere

Potrivit lui Octavian Armaşu, în prezent, se atestă o scădere a portofoliului de credite neperformante și aceasta se datorează mai multor factori.

„În primul rând, reformelor ample pe care le face Banca Națională a Moldovei. În context, voi preciza că, la 30 noiembrie 2018, ponderea creditelor neperformante în portofoliul de credite în sectorul bancar a fost de 13,4% și a scăzut față de începutul anului 2018 cu 5,0 puncte procentuale. 

În această perioadă, BNM a recomandat în scris, în repetate rânduri, băncilor să ia măsuri pentru reducerea numărului de credite neperformante, să monitorizeze permanent calitatea portofoliului de credite și să-și consolideze structura de management al afacerilor, în special în domeniul gestionării riscului de credit. În plus, BNM a solicitat băncilor prezentarea informației cu privire la progresele realizate în implementarea măsurilor de reducere a creditelor neperformante.

Măsurile luate de bănci pentru reducerea creditelor neperformante se referă, în principal, la: elaborarea și implementarea strategiilor și planurilor de reducere a creditelor neperformante, revizuirea reglementărilor interne sau elaborarea noilor reglementări interne privind activitatea de creditare, instruirea angajaților din domeniul creditării, monitorizarea permanentă și prezentarea către conducerea băncii a informațiilor cu privire la evoluția creditelor neperformante", se arată în răspunsul şefului autorităţii bancare.

Totodată el mai afirmă că nivelul de aprovizionare a creditelor neperformante este înalt, atinge 69,5% pe sistem, și variază de la 42,5% până la 87,2%, în funcție de bancă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării