Cine, când și cum ar putea fi ales succesorul Papei Francisc
După moartea Papei Francisc, înmormântat sâmbătă, 26 aprilie, la Roma, Biserica Catolică se pregătește să aleagă un nou lider. Conform regulilor, decanul Colegiului Cardinalilor are la dispoziție până la 20 de zile pentru a convoca conclavul – procesul secret de alegere a Papei –, care, potrivit presei internaționale, ar putea începe în jurul datei de 6 mai.

Teoretic, orice bărbat catolic botezat și celibatar poate fi ales Suveran Pontif, dar tradiția ultimelor secole arată că, în realitate, alegerea este limitată la cardinalii sub 80 de ani. În prezent, 135 de cardinali sunt eligibili să voteze, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Aceștia se vor aduna în Capela Sixtină, fiind complet izolați de lumea exterioară până când vor ajunge la un acord privind viitorul Papă. Votul are loc de două ori pe zi, iar semnalul desemnării noului lider va fi fumul alb ce va ieși de pe hornul capelei.
Deși speculațiile sunt prudente, mai multe nume sunt vehiculate intens. Potrivit CNN, favoriții sunt:
- Cardinalul Pietro Parolin (Italia), actual secretar de stat al Vaticanului, un diplomat experimentat;
- Cardinalul Matteo Zuppi (Italia), arhiepiscop de Bologna, cunoscut pentru activitatea umanitară și viziunea sa tolerantă;
- Cardinalul Luis Antonio Tagle (Filipine), supranumit „Francisc asiaticul”, lider apropiat de spiritul reformator al fostului papă.
Printre numele vehiculate se află și maghiarul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta. În vârstă de 72 de ani, Erdő este considerat un candidat de compromis, capabil să adune sprijinul a două treimi dintre cardinalii electori. Analizele Reuters și ale caselor de pariuri îl plasează printre favoriți, datorită profilului său pragmatic: deși conservator, a reușit să colaboreze eficient cu Papa Francisc și evită poziționările dure, inclusiv în relația sensibilă dintre Biserică și Guvernul lui Viktor Orban din Ungaria.
Respectat ca expert în drept canonic și cunoscător al limbilor italiană și latină, Péter Erdő ar putea deveni primul Papă provenit din Europa Centrală și de Est de după Papa Ioan Paul al II-lea, ceea ce ar adăuga o dimensiune geopolitică semnificativă noului pontificat.
Deocamdată, cardinalii se pregătesc de congregațiile generale, întâlniri zilnice de discuții la Vatican, în așteptarea conclavului. Alegerea viitorului lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume este încă o ecuație deschisă, iar tradiția arată că, adesea, Papă devine cineva neașteptat.