Cinci lucruri de care ai nevoie pentru a trece peste o pană de curent
În cea mai mare pană de curent din istoria lor, milioane de oameni din Spania și Portugalia s-au trezit luni în imposibilitatea de a-și desfășura activitățile zilnice.

Cu electricitatea întreruptă la scară largă, oamenii au fost nevoiți să se descurce fără internet, telefoane, televiziune, transport sau plăți electronice, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
BBC a vorbit cu cei afectați despre ce i-a ajutat și ce le-a lipsit în această zi dificilă.
Bani cash – din nou rege
Deși plata cu cardul sau telefonul a devenit norma, magazinele au trecut rapid la „doar cash”. Cozi mari s-au format la bancomate – puține dintre ele funcționale.
„Am reușit să plătim cafeaua cu cardul la începutul întreruperii, dar mai târziu nu mai aveam cash și nu am mai putut cumpăra nimic,” a declarat Ed Rowe din Madrid.
Grace O'Leary a adăugat că ea și mama sa au numărat monede pentru a cumpăra o sticlă de vin de la un magazin de cartier. „Cash-ul e, aparent, rege,” a spus ea.
Jaime Giorgio a avut noroc să aibă bani lichizi la el: „Eu aveam cash, dar colegul meu de apartament nu, așa că i-am împrumutat.”
Radioul – sursă vitală de informație
Cu internetul, telefoanele și televiziunea oprite, radioul a redevenit o sursă esențială de informare.
Daniel Clegg din Barcelona a spus că „lipsa completă a comunicării a fost cea mai confuză și îngrijorătoare parte”.
Într-o zonă rurală de lângă Madrid, un cuplu de vârstnici a folosit un radio vechi cu manivelă. Christine, în vârstă de 82 de ani, a spus: „Trebuia să învârți continuu. Mi-a amintit de Berlinul din vremea războiului, când părinții mei încercau să afle vești.”
Cererea pentru radiouri cu baterii este așteptată să crească.
Mâncarea conservată – esențială
Fără posibilitatea de a folosi cuptoare, plite sau friteuze electrice, oamenii s-au orientat către conserve și produse ce nu necesită gătit.
„Am cumpărat multe conserve, mai ales ton,” a spus actorul Jaime.
În orașul Fortuna, Lesley Elder a spus: „A fost mai greu decât ne așteptam să găsim mâncare ce nu necesită încălzire.”
Lumânări și lanterne – lumină în beznă
Fără iluminat stradal sau interior, oamenii au apelat la lumânări și lanterne.
„A fost ciudat să văd de la fereastră autostrada complet întunecată,” a spus Richard din Alcala de Henares.
Sarah Baxter a încălzit mâncare folosind o plită cu lumânări, considerând-o mai sigură decât un aragaz cu propan în interiorul apartamentului.
Bateria – salvatoare în lipsa curentului
Oamenii s-au grăbit să găsească powerbank-uri. Sarah a avut la îndemână un încărcător solar care i-a ținut telefonul în funcțiune timp de 10 ore și a ajutat și un vecin în vârstă.
Lesley a spus: „Mi s-a descărcat Kindle-ul. Fără TV, fără jocuri pe telefon… niște cărți ar fi fost utile.”